-Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Από τον Μπουχάριν στην…. Παπαρήγα! (Ένα άρθρο του ’96)

Οι φετινές, όπως και οι περσινές, αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν διαφορετικό χαρακτήρα από εκείνες του 1996, όταν αγροτοσυνδικαλιστές του ΚΚΕ  ξεσήκωσαν τους αγρότες σε μεγάλης έκτασης κινητοποιήσεις με μπλόκα στις εθνικές οδούς. Έκτοτε το μοντέλο αυτό θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους, με αποτέλεσμα τη συνηθισμένη εικόνα της παράλυσης της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας παραστατικότατα την νεοελληνική παθογένεια. Οι επικεφαλής των κινητοποιήσεων θα αμειφθούν με ικανοποιητική πολιτική καριέρα, με τον ίδιο τρόπο που και το κυβερνόν κόμμα μετέτρεπε τα συνδικαλιστικά του στελέχη σε βουλευτές.

Η αναγκαιότητα για αγροτικό εκσυγχρονισμό θα ακυρωθεί μεταξύ των κομματικών επιδιώξεων των κομμάτων εξουσίας, των πελατειακών σχέσεων, του λαϊκισμού και της χαλιναγώγησης του αγροτικού κινήματος από μια καλοπληρωμένη συνδικαλιστική και ταξική «αγροτική αριστοκρατία». Έτσι θα υποβαθμιστούν οι συνεταιριστικές ενώσεις, που θα μπορούσαν σήμερα να αποτρέψουν την άγρια εκμετάλλευση της αγροτικής τάξης από τους μεσάζοντες.

Υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμο, που ανήκουν τόσο στα κόμματα εξουσίας, όσο και στους «εκπροσώπους» των αγροτών,  για το γεγονός ότι ξανάγινε επίκαιρο  το παλιό ποντιακό τραγούδι, που διεκτραγωδούσε αυτή την εκμετάλλευση:  Έρθαν οι εμπόρ΄ να παίρνε τσάμπα τον καπνόν/ τον χωρέτε ‘κι ερωτούνε σο λογαριασμόν/ Ο καημένον ο χωρέτες πανταλόν πα ‘κι εχ’ / κι ασ’ σην εντροπήν ατ’ κείται σο κρεβάτ’ απές… / Εχολιάστεν κι η γαρία τ’, με τ’ άτον μαλών’/ «Σκύλ’ υιέ, γιατί εδέκες τσάμπα τον καπνόν;«

Γνωρίζοντας ότι η σχέση «σταλινικό ΚΚΕ-ελεύθερος αγρότης» ήταν μια παρα φύσιν σχέση,  έγραψα ένα δισέλιδο άρθρο το 1996, το οποίο δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» με τίτλο «Μια άγνωστη αγροτική εμπειρία. Από τον Μπουχάριν στον Πατάκη«.  [Για το σύνολο των άρθρων μου την περίοδο 1987-1997  βλ. στην Εργογραφία.]

Στην εισαγωγή του άρθρου μου έγραφα : «Η εξέγερση των αγροτών και η χειμερινή κατάληψη των εθνικών και μη οδών, μικρή σχέση έχει με την έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα που επιχείρησαν οι μπολσεβίκοι, μια κρύα νύχτα στην Αγία Πετρούπολη…. Και βέβαια, η θεμελιώδης διαφορά με τους μπολσεβίκους προγόνους είναι ότι το ελληνικό μοντέλο διεκδικεί πολύ λιγότερα, και συγκεκριμένα ένα αγροτικό καπιταλισμό που θα βασίζεται στις κρατικές επιχορηγήσεις. Μια άλλη ευδιάκριτη διαφορά είναι η απουσία από το σοβιετικό παράδειγμα ιδιωτικών, κοινών και πολυτελών, αυτοκινήτων, όπως αυτά που βλέπουμε στις παρυφές των μπλόκων και τα οποία χρησιμοποιούν οι εξεγερμένοι Έλληνες αγρότες για να διευθετούν τις υπόλοιπες εργασίες τους.

Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν και αρκετές ομοιότητες. Οι μπολσεβίκοι εντέχνως χρησιμοποίησαν το σύνθημα «Η γη στους αγρότες» για να προσεταιριστούν τις αγροτικές μάζες. Οι δικοί μας, ακτιβιστές ως επί το πλείστον του ΚΚΕ, αξιοποίησαν πολύ έξυπνα τα υπαρκτά προβλήματα των αγροτών. Θέτοντας μαξιμαλιστικά αιτήματα, κατάφεραν να σύρουν την αγροτική τάξη σε μια ολομέτωπη σύγκρουση με την «αστική» κυβέρνηση και την υπόλοιπη «καπιταλιστική» κοινωνία. …»

Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα διαβάσετε στις παρακάτω σελίδες πατώντας διπλό enter πάνω τους και μεγενθύνοντάς τες.   

 Δείτε μερικά κείμενα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και το αγροτικό πρόβλημα:

http://chldimos.blogspot.com/2010/01/blog-post_20.html

http://panosz.wordpress.com/2010/01/23/batzeli/

http://ra64.wordpress.com/2010/01/20/agrotes-2/

http://suspect-enjoys-the-silence.blogspot.com/2009/02/blog-post_07.html

http://tsouknida.com/2010/01/21/agrogi_episodio_3/

4 Σχόλια

 1. ΚΑΥΚΑΣΙΟΣ on

  «Η εφημερίδα «Κόκινος Καπνας» και ο ελληνισμός του Καυκάσου, Αθήνα, εκδ. Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2010″

  Πότε θα κυκλοφορήσει;

 2. Βλάσης Αγτζίδης on

  Mέσα στο επόμενο εικοσαήμερο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του εκδότη!

 3. Αγροτικά μπλόκα και δομικά λάθη

  Posted by: Γιώργος Καρακούσης , February 5, 2014

  Ναι, έφτασε ο Φεβρουάριος. Ο αγαπημένος μήνας των αγροτών. Η συνήθεια που έγινε λατρεία. Οι πανελλήνιες συντονιστικές επιτροπές των αγροτών γνωστοποίησαν πως θα στήσουν 30-40 μπλόκα στις εθνικές οδούς σε όλη τη χώρα. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να παρακολουθεί την επικαιρότητα, θυμάμαι και τα μπλόκα των αγροτών κάθε χρονιά. Η απορία γεννήθηκε και γιγαντώθηκε στο μυαλό μου από μικρό παιδί: γιατί οι αγρότες κλείνουν τον δρόμο;

  Επειδή ψάχνουν το δίκιο τους και δεν έχουν άλλο τρόπο να διαμαρτυρηθούν. Επειδή μόνο με αυτόν τον τρόπο θα εισακουστούν τα αιτήματά τους από την κυβέρνηση. Αυτές είναι κάποιες από τις πιο διαδεδομένες απαντήσεις που δίνουν κατά καιρούς.

  Στο μυαλό μου η εικόνα που σχηματίζεται πλέον, είναι μια κατάσταση δίχως εξέλιξη. Και κάτι το οποίο δεν εξελίσσεται, είναι καταδικασμένο να παρακμάσει. Χωρίς να κατέχω γεωπονικές και κλιματολογικής υφής γνώσεις, μπορώ να πω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ εύκρατο κλίμα, στην οποία ευδοκιμούν όλα τα αγροτικά προϊόντα. Μια γεωργία βασισμένη στην τεχνική και εγγειοβελτιωτική ανάπτυξη, στην τεχνογνωσία σχετικά με το αντικείμενο και την εκάστοτε καλλιέργεια και στην σωστή επιλογή καλλιεργειών και ποικιλιών, είναι προορισμένη να ανθίσει. Αντ’ αυτού, στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών προτιμά τις καλλιέργειες που λαμβάνουν κοινοτική επιδότηση ή αυτές για τις οποίες εισπράττουν αποζημίωση σε περίπτωση καταστροφής από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης πάλι χωρίς να θέλω να παρουσιάζομαι ως μετρ της αγροτικής ανάπτυξης, πιστεύω πως η ελληνική γεωργία χρειάζεται επανεκκίνηση. Το να προσπαθεί κάποιος να ανταγωνιστεί σε παραγωγικότητα καλλιέργειες οι οποίες παράγονται σε αφθονία σε άλλες χώρες, είναι μάταιο. Τουναντίον, το να ψάξει να βρει ο αγρότης μια καλλιεργήσιμη ποικιλία η οποία θα αποδίδει περισσότερο καρπό με λιγότερο κόστος παραγωγής για παράδειγμα, φαντάζει ως ένα βήμα εξέλιξης.

  Αφήνοντας στην άκρη τις οικονομοτεχνικές λεπτομέρειες για τις οποίες δεν είμαστε και οι πιο αρμόδιοι να ομιλούμε, ας αναφερθούμε σε κάτι άλλο. Σε μένα προσωπικά αλλά και όσους κατάγονται από την επαρχία, είναι πασίγνωστα τα προβλήματα της γεωργίας. Επί σειρά ετών, εισέρευσαν πακτωλοί χρημάτων από κοινοτικά κονδύλια της ΚΑΠ, τα οποία αν είχαν αξιοποιηθεί σωστά σε εγγειοβελτιωτικά έργα, υποδομές και κατάλληλες διαδικασίες, πολλά από τα σημερινά προβλήματα θα είχανε λυθεί. Αντ’ αυτού, ξοδεύτηκαν σε αγορές ακριβών γεωργικών μηχανημάτων που ήταν περιττά τηρουμένων των αναλογιών, σε αγορές αυτοκινήτων, κατοικιών, κά. Το πρόσφατο ρεπορτάζ τηλεοπτικής εκπομπής σχετικά με τα κοινοτικά αγροτικά κονδύλια τα οποία σπαταλήθηκαν σε μπουζούκια και διασκέδαση, ακόμα ηχεί στα αυτιά μας. Αυτά όμως έχουν να κάνουν με κριτική περασμένων τακτικών και ηθών, τα οποία πρέπει να λησμονηθούν και να αλλάξουν. Όπως και η ιδεολογία περί μπλόκων.

  Και μόνο που παρακωλύονται οι συγκοινωνίες, ανατρέπονται προγράμματα ανθρώπων, μετακινήσεις τουριστικών εκδρομών, ανεφοδιασμός με πρώτες ύλες και αναλώσιμα, κτλ με τα μπλόκα της «μαγκιάς» και του «τσαμπουκά», η τεχνική αυτή μας βρίσκει πάγια αντίθετους. Όταν κάνεις κατάχρηση του δικαιώματός σου για απεργία και διαμαρτυρία, ενοχλώντας και προξενώντας προβλήματα και θέτοντας προσκόμματα στις ζωές των συμπολιτών σου, τότε αυτομάτως χάνεις και το όποιο δίκιο έχει ο αγώνας σου. Η εικόνα με τα τρακτέρ παρατεταγμένα στις άκρες των δρόμων και τις ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων στους οδικούς κόμβους έχει κουράσει ανεπανόρθωτα…

  http://rouamat.com/agrotika-bloka-ke-domika-lathi/

 4. Ένα εξαιρετικό σχόλιο από τον Σάκη Κουρουζίδη….
  ——————————————————————————-
  Καταλήψεις, ξανά μανά…

  Οι «καταλήψεις» δρόμων από τους αγρότες, όπως και κάθε «κατάληψη» δεν αποτελούν «ανώτερη μορφή αγώνα», αλλά τον εκφυλισμό της έννοιας του αγώνα -και αυτό το λέω, χωρίς να κρίνω ή να διαφωνώ, εξ ορισμού, με τα ίδια τα αιτήματα.

  «Κατάληψη» σημαίνει την προσπάθεια «βίαιης» απόσπασης της ανοχής από την κοινωνία και όχι την δια της πειθούς εκμαίευση της υποστήριξης για αιτήματα δίκαια και προφανή για τους πολίτες. Εκβιάζουμε ή εκλαμβάνουμε ως υποστήριξη την αδυναμία των πολιτών να πράξουν αλλιώς.
  Εντελώς άλλο πράγμα είναι η «πολιτική» πίεση σε κάποιους να αλλάξουν μια επιλογή τους σταθμίζοντας τα δεδομένα που μια κινητοποίηση δημιουργεί, προκαλώντας την υποστήριξη της κοινής γνώμης.
  Επίσης, υπονοεί ότι το δίκαιο του αγώνα –μας- είναι εξ ορισμού πάνω από το δίκιο άλλων πολιτών, άλλων «αγώνων», ανεξάρτητα από τις συνέπειες που συνεπάγεται ο δικός μας αγώνας.
  Αυτός ο κλαδικός εγωισμός δεν καλλιεργεί, δεν επιδιώκει, δεν προαπαιτεί την ενεργό αλληλεγγύη της κοινωνίας αλλά επιδιώκει να «εκβιάσει» την -όποια- κυβέρνηση δια της αγανάκτησης των πολιτών από το μποτιλιάρισμα, από τα δακρυγόνα, από το κλείσιμο των δρόμων, από το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών, από τις διακοπές του ρεύματος.

  Θα μπορούσε να υιοθετηθεί, ως μορφή πάλης, η απαγωγή ενός κυβερνητικού στελέχους ή ενός υπηρεσιακού παράγοντα για την αποδοχή ενός σοβαρού, έστω, αιτήματος; Η απαγωγή ενός διευθυντικού στελέχους ιδιωτικής επιχείρησης; Υποθέτω πως η απάντηση είναι, όχι -όχι από όλους, όχι και τόσο φωναχτά από κάποιους άλλους!
  Στην ουσία, μέσα από μια κατάληψη πιάνουμε «ομήρους» τους πολίτες και λέμε στην κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματά μας για να τους …ελευθερώσουμε. Μεταθέτουμε την έννοια του αγώνα και της διεκδίκησης από το «δίκαιο», στο «αποτελεσματικό» -πάση θυσία. Από την προσπάθεια να «πείσουμε» την κοινωνία, υποκύπτουμε στον πειρασμό να «χρησιμοποιήσουμε» τους πολίτες οι οποίοι, εκόντες άκοντες, χρίζονται ως συμπαραστάτες στο «δίκιο του αγρότη ή του εργάτη». Αντί όμως να αθροίζονται τα επιμέρους «δίκια» των αγωνιζομένων, πολλαπλασιάζεται ο «κλαδικός εγωισμός». Και η λεγόμενη κοινωνική αλληλεγγύη -όταν εκδηλώνεται- είναι απλώς η συνήθης βιομηχανία ανακοινώσεων της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη.

  «Η οδύνη μου είναι σχεδόν ανυπόφορη, όταν συνειδητοποιώ ότι το μόνο όπλο πού ‘μεινε στα χέρια μας για να αποτρέψουμε την καταστροφή είναι οι λέξεις, ο λόγος που μας έχει παραδώσει η ιστορία μας»
  Ιβάν Ίλλιτς
  (ο πατέρας της πολιτικής οικολογίας)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: