-Μια παλιά εργογραφία (1987-1997)

0004_Η «Εργογραφία» αυτή εκδόθηκε το 1998, μ’ αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων παρουσίας με έντυπο λόγο.

Η τότε έντυπη παρέμβαση -καθώς και η παράλληλη ερευνητική μου  προσπάθεια, που τα αποτελέσματά της  ευτύχησαν να δημοσιευτούν- πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο μεγάλων μετασχηματισμών.

Η μεταπολίτευση είχε φτάσει στο τέλος της και κάποιοι απ΄τη γενιά που διαμορφώθηκε μέσα στις αξίες της, χρησιμοποίησαν την εμπειρία εκείνη για την καλύτερη κατανόηση άγνωστων ή συνειδητά αγνοημένων πλευρών της πρόσφατης Ιστορίας μας. Επίσης, η εποχή αυτή χαρακτηρίστηκε από τη κατάρρευση του σοβιετικού κόσμου και την επανεμφάνιση φαινομένων, που  από τη μια σχετίζονταν με αυτές τις άγνωστες σελίδες της ιστορίας και απ’ την άλλη ήταν απόρροια των κοσμοϊστορικών αλλαγών.

Σε προσωπικό επίπεδο, η παλιά γνώση και τα στέρεα κριτήρια ανάγνωσης των κοινωνικών 4446διεργασιών που μου κληροδότησε η εμπλοκή στο μεταπολιτευτικό πολιτικό σκηνικό, μου επέτρεψε να αναζητήσω τις παραμέτρους που σχετίζονταν με το σοβιετικό πείραμα και έτσι να παρακολουθήσω τη διαδικασία αποσύνθεσης και κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης. Παράλληλα, η εφαρμογή αυτών των κριτηρίων στην ιστορία μας, μου επέτρεψε να απορρίψω τις προκατειλημμένες ερμηνείες και τα κυρίαρχα ιδεολογήματα και να αντιληφθώ την πραγματική ιστορική κίνηση στην περιοχή, κατά την στιγμή της οριστικής διαμόρφωσης των εθνών-κρατών και των νέων γεωπολιτικών ισορροπιών.

0001___Το σημαντικότερο όμως ζήτημα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε όσοι είχαμε ευαισθητοποιηθεί, ήταν η έκφραση αλληλεγγύης προς τους δεκάδες χιλιάδες νέους ομογενείς πρόσφυγες της σοβιετικής κατάρρευσης, που πλημμύριζαν για άλλη μια φορά τον άξενο ελλαδικό χώρο.

Αυτή ακριβώς η «υποχρέωση» αλληλεγγύης, τροφοδότησε την πολύμορφη δημοσιογραφική μου παρέμβαση, με κείμενα από το «Σχολιαστή» μέχρι την «Πειραϊκή Εκκλησία», και από τα «Νέα της Μόσχας» μέχρι την «Καθημερινή».

Επιχείρησα, μοναχικά εν τέλει σε κάποια ζητήματα, μια  υπενθύμιση στον αδιάφορο ελλαδικό χώρο:

για το μεγάλο ανθρωπιστικό ζήτημα που προέκυψε με τη νέα προσφυγιά,

-για την ύπαρξη ελληνικών κοινοτήτων στην ΕΣΣΔ που απειλούνταν από τις εξελίξεις,

για τις Σιωπές σε σχέση με τις γενοκτονίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ανατολή από τον τουρκικό εθνικισμό,

για τις σταλινικές διώξεις….

Η ενασχόληση αυτή δημιούργησε εχθρούς και άνοιξε μέτωπα, κάποια εκ των οποίων παραμένουν έως σήμερα ανοιχτά. Με τη μονομέρεια, το φανατισμό και το μανιχαϊσμό, που διακρίνουν την πολιτική νεοελληνική συμπεριφορά, κάποιοι κύκλοι (Ιός, κ.ά.)  αντέδρασαν με τρόπο ανοίκειο και ανήθικο στις νέες ερμηνείες και στην υπεράσπιση του προσφυγικού ελληνισμού . Παρόμοια συμπεριφορά επέδειξαν και επίδοξοι προστάτες του ποντιακού χώρου (ομάδα Χαραλαμπίδη-Φωτιάδη). Επίσης, αρκετούς παλιούς φίλους καλών προθέσεων  -που αδυνατούσαν να προσεγγίσουν και να κατανοήσουν την ανάγκη των καιρών, καθώς  και τις νέες κοινωνικές συνθήκες- ξένισε τόσο η νέα θεματολογία όσο και ο δημοσιογραφικός πολυμερισμόςαλλά και η αίσθηση ενός νέου ακτιβισμού που εκφραζόταν πλέον έντονα.

Παράλληλα με τις δημοσιογραφικές παρεμβάσεις, ξεκίνησε και μια ουσιαστική ερευνητική προσπάθεια -άλλοτε μοναχικά και άλλοτε με καλούς νέους φίλους, από διάφορα πανεπιστημιακά τμήματα- για την κατανόηση είτε ιστορικών ζητημάτων του Μεσοπολέμου που σχετίζονταν με τις ελληνικές κοινότητες στη Σοβιετική Ένωση, είτε κοινωνιολογικών, σε σχέση με το νέο προσφυγικό ζήτημα.

Στην «Εργογραφία» αυτή που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1998, αποτυπώνονται όλα τα παραπάνω. Στα «Περιεχόμενα» υπάρχουν οι τίτλοι των βιβλίων που εκδόθηκαν έως το 1997, τα συλλογικά έργα όπου συμμετέχω, τα αφιερώματα που έχω επιμεληθεί, καθώς και τα Μulti Media (πολυμέσα). Στη συνέχεια παρατίθενται τα άρθρα, πρώτα ανά χρονολογική σειρά και μετά ανά περιοδικό ή εφημερίδα.

Σε κάποια κομμάτια της «Εργογραφίας» που αναρτάται παρακάτω, υπάρχουν και λίγα μεταγενέστερα δημοσιεύματα. Παράδειγμα αποτελεί η ενότητα με τα άρθρα στην «Καθημερινή». Τα δημοσιεύματα αυτά είναι μεταγενέστερα… Η «Καθημερινή» στέγασε για κάποια χρόνια τα δημοσιογραφικά μου κείμενα μετά από την παύση της συνεργασίας με την «Ελευθεροτυπία» (1997) λόγω της σύγκρουσης με τα ρατσιστικά αντιπροσφυγικά στερεότυπα του «Ιού». Για τη συμπερίληψη μεταγενέστερων  άρθρων   ευθύνεται η περιστασιακή ενημέρωση του αρχείου, που υπήρχε στη μνήμη του υπολογιστή μου. Φυσικά, αυτά τα δημοσιεύματα δε συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση με τον τίτλο «Εργογραφία Βλάση Αγτζίδη 1987-1997», Αθήνα, 1998… Το σύνολο των μεταγενέστερων δημοσιευμάτων (συμπεριλαμβανομένων και των αναδημοσιευμένων κειμένων) της περιόδου «1998-σήμερα»,  ίσως και να ξεπερνούν αυτά της πρώτης περιόδου.

σάρωση0016__1.  ΒΙΒΛΙΑ

1.1. Ποντιακός Ελληνισμός. Από τη Γενοκτονία και το Σταλινισμό στην Περεστρόϊκα, εκδ. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη. 1990. (Το 1991 έγινε η δεύτερη έκδοση του βιβλίου και το 1993 η τρίτη. Το βιβλίο αυτό διδάχθηκε από το 0002___11991 στη Φιλοσοφική, Νομική, Παιδαγωγικό, Θεολογική του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και το 1996 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.)

1.2. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Οι συνέπειες για τον ελληνισμό, Εκδ. Ελλοπία, Αθήνα, 1992.  (Το 1993 έγινε η δεύτερη έκδοση)

1.3. Οι άγνωστοι Ελληνες του Πόντου, εκδ. Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας, Αθήνα 1995 (Επιλέχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου)

1.4. Πόντος: Ένα ανοιχτό ζήτημα, Αθήνα, εκδ. Εναλλακτικές Εκδόσεις, 1996. (Το 1998 έγινε η δεύτερη έκδοση).

1.5.    Παρευξείνιος Διασπορά. Οι ελληνικές εγκαταστάσεις στις βορειοανατολικές περιοχές του Εύξεινου Πόντου. Θεσσαλονίκη, εκδ. Κυριακίδη, 1997. (Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Διδάχτηκε στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) Μεγάλο μέρος του βιβλίου αυτού αναρτήθηκε στον ιστότοπο  Εδώ.

1.6. Ο ελληνικός Τύπος στη Σοβιετική Ένωση. Η περίπτωση της εφημερίδας Κόκκινος Καπνάς (1932-1937)

1.7. Οι Νιώτηδες της Κρήτης. Μια οικογένεια στις κρητικές επαναστάσεις, Αθήνα, εκδ. Μεταίχμιο, 2000

Υπό έκδοση

1.7. Greek Minorities in the Soviet Union, Nέα Υόρκη

1.8. Pontitski Greki, Ρωσία

2. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑ

2.1. «Τhe Persecution of Pontic Greeks in The Soviet Union», στο αφιέρωμα «The Odyssey of the Pontic Greeks» με τη συμμετοχή των: A. Brayer, P. 0008α__Mackridge, P. Fann, Μ. Βεργέτη, Α. Ξανθοπούλου-Κυριακού, Α. Καρπόζηλου, Έ. Βουτυρά, Journal οf Refugee Studies, τόμ 4, νο. 4, Oξφόρδη, έκδ. Oxford University Press, 1991, σελ. 372-381.

2.2. «Η Ποντιακή Νεολαία στην Ελλάδα και στην Ε.Σ.Σ.Δ», Β’ Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού, Θεσσαλονίκη, έκδ. Πανελλήνια Ένωση Ποντιακών Σωματείων, 1988, σελ. 160-171.

2.3. Συμμετοχή στο: Από το πρώτο πανενωσιακό συνέδριο συνέδριο των Ελλήνων της ΕΣΣΔ, Αθήνα, έκδ. Πανελλήνια Ένωση Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης», 1991, σελ. 18-41.

2.4. «Η Μετανάστευση από την πρώην Σοβιετική Ενωση προς την Ελλάδα. Αιτίες και Προοπτικές», Μετανάστες Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Κοινωνική και οικονομική τους ένταξη, επιμ. Κ. Κασιμάτη, με τη συμμετοχή των: Μ. Βεργέτη, Ν. Γλυτσού, Β. Μάου, Α. Ραγκούση, Αθήνα, εκδ. Πάντειο Πανεπιστήμιο-Γ.Γ.Α.Ε., 1992, σελ. 487-527.

2.5. «Ο πληθυσμός. Σύντομη ιστορική αναδρομή», Ερευνητικό Πρόγραμμα: Αξιολόγηση του Προγράμματος Γλωσσικής και Επαγγελματικής Κατάρτισης Ποντίων Ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ, με τη συμμετοχή των: Μ. Βεργέτη, Εύ. Παπαδάτου, Αθήνα, έκδ. Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, 1992, σελ. 13-17.

2.6. «Ο Ποντιακός Ελληνισμός της πρώην ΕΣΣΔ», Ζωντανές μνήμες, με τη συμμετοχή των: Α. Βοσκού, Α. Κ. Δανασσή-Αφεντάκη, Ελ. Κούκου, Β. Α. Κύρκου, Ευ. Μουτσόπουλου, Ι. Μαρκαντώνη κ.ά., Αθήνα, έκδ. Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης, 1993, σελ. 145-152.

2.7. «Η ελληνική πολιτισμική ανάπτυξη στην ΕΣΣΔ τοv μεσοπόλεμο και οι σταλινικές διώξεις κατά των Ελλήνων του Πόντου», Η Διασπορά των Ελλήνων στη Ρωσία από την Πτώση της Πόλης Μέχρι Σήμερα, με τη συμμετοχή των: Gr. L. Ars, Ο. Σελέκου, Α. Ξανθοπούλου-Κυριακού, Τζ. Χαρλάφτη, κ.ά., Αθήνα (υπό έκδοση).

βιβλίο4___2.8. «Το κίνημα ανεξαρτησίας του μικρασιατικού Πόντου ως προϋπόθεση της  δημιουργίας αυτόνομων ελληνικών περιοχών στη Σοβιετική Ενωση το μεσοπόλεμο», στο αφιέρωμα «Μικρασιατική Καταστροφή και Ελληνική Κοινωνία», με τη συμμετοχή των: Π. Κιτρομηλίδη, Γ. Μαυρογορδάτου, Μ. Κουρουπού, Ε. Μπαλτά, Κ. Κωστή, Ε. Κοντογιώργη, Β. Γκιζελή, Μ. Βεργέτη, Σ. Καραβά, Δ. Τομπαϊδη, Ι. Πετροπούλου, Γ. Γιαννακόπουλου, P. Carabott, M. Mazower, Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, τόμ. 9, Αθήνα, 1993, σελ. 157-198.

2.9. «Το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα κατά τη μικρασιατική εκστρατεία και οι ευθύνες του για την ήττα», Η ελληνική ουτοπία, με τη συμμετοχή των: Γ. Ζερβίδη, Θ. Ζιάκα, Σ. Κακουριώτη, Δ. Καλουδιώτη, Γ. Καραμπελιά, Β. Κοροβίνη, Ν. Μανίκα, Γ. Παπαγιαννόπουλου, Θ. Στοφορόπουλου, Π. Προδρόμου, Γ. Σχίζα, Θ. Τζιούμπα, Τ. Φιλανιώτη, Β. Φτωχόπουλου, Αθήνα, εκδ. Εναλλακτικές Εκδόσεις, 1993, σελ. 66-73.

2.10. «Οι Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ μετά την περεστρόϊκα», Η ιστορία του ελληνισμού στην πρώην Σοβιετική Ένωση άλλοτε και τώρα, με τη συμμετοχή του Κ. Φωτιάδη, Αθήνα, έκδ. Εταιρεία Φίλων του Πολεμικού Μουσείου, 1993, σελ. 31-50.

2.11. «Τα γεγονότα στην Αμπχαζία και η εμφάνιση ελληνικού προσφυγικού ζητήματος», Η ιστορία του ελληνισμού στην πρώην Σοβιετική Ένωση άλλοτε και τώρα, Αθήνα, έκδ. Εταιρεία Φίλων του Πολεμικού Μουσείου, 1993, σελ. 51-60.

0009___2.12. «Οι ιστορικές προϋποθέσεις εμφάνισης του νέου προσφυγικού φαινομένου και η σημασία του ποντιακού ζητήματος σημέρα», Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε μαθητές που κατάγονται από τον Πόντο, με τη συμμετοχή των: Λ. Δελλασούδα, Π. Γούση, Ι. Μαρκαντώνη, Δ. Γεώργα, Fr. P. Minerva, κ.ά., Αθήνα, εκδ. Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, 1994, σελ. 25-39.

2.13. Στο συλλογικό έργο Ο ελληνισμός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, επιστημονικός υπεύθυνος Σ. Κάτσικας, με τη συμμετοχή των: Δ. Γκρίτζαλη, Σ. Κάτσικα, Α. Παπασταματοπούλου, Αθήνα, έκδ. Υπουργείο Εξωτερικών, 1996.

2.14. «Με αφορμή τα Σεπτεμβριανά», Μνήμες Κωνσταντινούπολη-Ίμβρος-Τένεδος 1923-1995, με τη συμμετοχή των: Κ. Σβολόπουλου, Κ. Φωτιάδη, Κ. Δεληκωνσταντή, Στ. Ροϊδη, Στ. Δεκαβάλα, Ν. Σαρρή, Αδ. Ανεστίδη, Άλκ. Κούρκουλα, κ.ά., Θεσσαλονίκη, εκδ. Κυριακίδη, 1997, σελ. 189-198.

2.15. Στο συλλογικό έργο Οι Έλληνες της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης, Μετοικεσίες, Οργάνωση και ιδεολογία, επιμ. Ι. Κ. Χασιώτης, με τη συμμετοχή των: Άρτ. Ξανθοπούλου-Κυριακού, Ι. Κ. Χασιώτη, Θεσσαλονίκη, εκδ. University Studio Press,  1997.

2.16. «Asie Centrale et Sibirie, territoires de la diaspora«, Les Greques pontiques, M. Bryneau (επιμ.), εκδ. CNRS Editions, Παρίσι, 1998.

2.17. «Οι προοπτικές για τους Έλληνες στη πρώην ΕΣΣΔ», Ομογενείς από την πρώην Σοβ. Ένωση, Μ. Βεργέτη (επιμ.), εκδ. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 1998.

2.18. «Ο επίκαιρος Μαύρος Σεπτέμβρης του ‘22», Αλησμόνητες πατρίδες του ελληνισμού, τόμ. 1ος, Θεσσαλονίκη, εκδ. Κεσόπουλος, σελ. 152-153.

2.19. «Το τέλος της ‘Νέας Τάξης πραγμάτων’», Αλησμόνητες πατρίδες του ελληνισμού, τόμ. 1ος, Θεσσαλονίκη, εκδ. Κεσόπουλος, σελ. 198-199.

2.20. «Οι Τούρκοι σβήμουν την ελληνικότητα των μημείων», Αλησμόνητες πατρίδες του ελληνισμού, τόμ. 1ος, Θεσσαλονίκη,  εκδ. Κεσόπουλος, σελ. 228-232.

0003__2.21. «Οι εξισλαμισμένοι Έλληνες στη σημερινή Τουρκία», Αλησμόνητες πατρίδες του ελληνισμού, τόμ. 2ος, Θεσσαλονίκη,  εκδ. Κεσόπουλος, σελ. 174-183.

2.22. «Πώς ‘έπνιξαν’ μια ιστορική ταινία για χάριν της λήθης», Αλησμόνητες πατρίδες του ελληνισμού, τόμ. 2ος, εκδ. Θεσσαλονίκη, Κεσόπουλος, σελ. 211-212.

2.23. «Τα λάθη του Βενιζέλου και οι συνέπειές τους», Αλησμόνητες πατρίδες του ελληνισμού, τόμ. 3ος, Θεσσαλονίκη, εκδ. Κεσόπουλος, σελ. 152-153.

2.24. «Το ολοκαύτωμα του ποντιακού ελληνισμού», Αλησμόνητες πατρίδες του ελληνισμού, τόμ. 3ος, Θεσσαλονίκη, εκδ. Κεσόπουλος, σελ. 237-255.

2.25. «Δυσμενής η αντιμετώπιση των προσφύγων», Αλησμόνητες πατρίδες του ελληνισμού, τόμ. 3ος, Θεσσαλονίκη, εκδ. Κεσόπουλος, σελ. 273-276.

2.26. «Οι ιστορικές εκκρεμότητες και η ελληνική εμπλοκή», Αλησμόνητες πατρίδες του ελληνισμού, τόμ. 3ος, Θεσσαλονίκη, εκδ. Κεσόπουλος, σελ. 292.

2.27. «Το προσφυγικό κύμα του 1939 (Αιτίες και συνθήκες διαμόρφωσης)», Το χρονικό της εγκατάστασης των Ποντίων προσφύγων στη Φθιώτιδα (1939-1999), Λαμία, έκδ. Ένωση Ποντίων  Φθιώτιδας, 1999, σελ. 15-20.

2.28. «Οι ελληνικές κοινότητες στην Κεντρική Ασία», Η διασπορά του ποντιακού ελληνισμού, M. Bryneau (επιμ.),  μετάφραση του γαλλικού βιβλίου Les Greques pontiques, εκδ. Ηρόδοτος, Θεσσαλονίκη, 2000.

3. ΕΠΙΜΕΛΕΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

3.1. Γ. Νιώτης, Ο ελληνισμός στη Μικρά Ασία και τον Εύξεινο Πόντο, γενική επιμέλεια Βλ. Αγτζίδης, Αθήνα, εκδ. Αλέξανδρος, 2000.

4. ΕΠΙΜΕΛΕΙΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΩΝ

4.1. «Αφιέρωμα στον ποντιακό ελληνισμό», περ. Ελλοπία, τεύχ. 1 Απρίλιος-Μαϊος 1990.

4.2. «Οι άγνωστοι Ελληνες του Πόντου», περ. Οικο­νομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097) 14 Ιουλίου 1994.

4.3. «Αναζητώντας τον παγκόσμιο ελληνισμό», περ. Οικονομικός  Ταχυδρόμος, τεύχ. 30(2152) 27 Ιουλίου 1995.

4.4. «Oι ελληνοαλβανικές σχέσεις και το Βορειοη­πειρωτικό», ειδική έκδοση, περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 7(2232) 13 Φεβρουαρίου 1997.

4.5. «Η Οικονομία του Απόδημου Ελληνισμού», ειδική έκδοση, περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 7(2232) 27 Νοεμβρίου 1997.

4.6. «Το άγνωστο γλωσσικό ζήτημα και το 20γράμματο αλφάβητο», αφιέρωμα, Χανιά, περ. Έρεισμα, τεύχ. 18-19, φθιόπωρο-χειμώνας 1999, σελ. 14-53.

5. Multi media (Πολυμέσα)

5.1. «Οι Έλληνες στον ιστορικό Πόντο», συγγραφή των ιστορικών κειμένων σε εφαρμογή του Παντείου Πανεπιστημίου και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με επιστ. Επιμέλεια του Νεοκλή Σαρρή και τη συμμετοχή των: Ελένη Γαβρά, Αικ. Μάρα, Κώστα Φωτιάδη.

Η εφαρμογή αποτελείται από δύο CD-ROM και κυκλοφόρησε σε ελληνική και αγγλική γλώσσα.

5.2. «Οι Έλληνες στην πρώην Σοβιετική Ένωση» (υπό κατασκευή)

6. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

6.1. Δημοσιεύσεις κατά χρονολογική σειρά

6.1.1.ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

7__-«Odyssei Pontiiskih Grekof», εφημ. Eλληνική Διασπορά, μηνιαία εφημερίδα, Τιφλίδα (Γεωργία), Ιανουάριος 1994, σελ. 7-10.

-«Die vertrebung Griechischen gemeinschaft aus Abchasien», περ. Pogrom, μηνιαίο περιοδικό, Γερμανία, τεύχ.  178 Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1994, σελ. 40-41.

-«Η αναγέννηση του Ελληνισμού στη Ρωσία και η Έξοδος. 20 χρόνια από την ιστορία του ελληνισμού του Καυκάσου», περ. Υπέρ, μηνιαίο ελληνικό περιοδικό, τεύχ.  25, Los Angeles, Ιούνιος 1995, σελ. 23- 24.

-«Οι νέοι Ελληνες πρόσφυγες από την Αμπχαζία του Καυκάσου» (αναδημοσίευση), περ. Υπέρ, τεύχ. 25, Los Angeles, Ιούνιος 1995, σελ. 56-61.

-«Statistika, ‘potervtsagia’ tisiatsi Grekof», εφημ. Akropoli, Μόσχα, αριθ. 2, Ιούνιος 1996, σελ. 11.

-«Τhe father of modern Turkey and the Greeks», αγγλόφωνο ένθετο Καθημερινής στην εφημ. Herald Tribune, 17 Μαρτίου 2000, σελ. 3.

-«Omer Asan: Greek-speaking writer from Turkey and a guide to the Pontian culture», αγγλόφωνο ένθετο Καθημερινής στην εφημ. Herald Tribune, 25 Aπριλίου 2000, σελ. 3.

-«Η πλαστογράφηση της ιστορίας», εφημ. Νέος Κόσμος, Μελβούρνη, 15 Μαϊου 2000, σελ. 5.

«Τουρκική κοινωνία και γενοκτονίες-Turkisghe gesellschaft  und die volkermorde»,  περ. Ορφέας-Orpheus, δίγλωσσο, Γερμανία (Βούπερταλ), Φεβρουάριος-Μάρτιος-Σεπτέμβριος 20001, σελ. 30-33.

6.1.2.  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

-«65 Χρόνια Προσφυγιάς, Αλλοτρίωσης και Σιωπής του Ξεριζωμένου Ποντιακού Ελληνισμού», εφημ. Ημερησία, ημερήσια εφημερίδα του Κιλκίς, 14 Απριλίου 1987, σελ. 4.

-«Ορισμοί και αφορισμοί», περ. Σχολιαστής, μηνιαίο περιοδικό, τεύχ.  50, Μάης 1987, σελ. 31-32.

-«Φρικαλέα ανάμνηση από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», εφημ.  Ημερησία, 11 Σεπτεμβρίου 1987.

-«Πόντος και Επαναστατικό Κίνημα», εφημ. Μάχη, δεκαπενθήμερη εφημερίδα της Εορδαίας, 4 Δεκεμβρίου 1987, σελ. 6.

-«H Συμμετοχή των Ποντίων στην Οχτωβριανή Επανάσταση (ή, Ποιός Χρωστάει σε Ποιόν;)», εφημ. Ελευθεροτυπία, ημερήσια εφημερίδα, 5 Δεκεμβρίου 1987, σελ. 41.

-«Οι Έλληνες Πόντιοι στο επαναστατικό κίνημα», περ. Σχολιαστής τεύχ. 58 Ιανουάριος 1988, σελ. 56.

0010__-«Οι Πόντιοι στη Σοβιετική Ενωση», περ. Τότε, τεύχ.  31, Φεβρουάριος 1988, σελ. 35-40.

-«Παύλος Κερδεμελίδης. Από τον Πόντο στο Βόρειο Πόλο», περ. Σχολιαστής τεύχ.  61, Φεβρουάριος 1988, σελ. 74-76.

-«Οι Πόντιοι. Μια Απάντηση στον Κωστή Μοσκώφ», εφημ. Ποντιακά Νέα Δεκαπενθήμερη Εφημερίδα, Μάρτιος 1988, σελ. 7.

-«Η Συμμετοχή των Ποντίων στην Οκτωβριανή  Eπανάσταση» (αναδημοσίευση), εφημ. Ποντιακά Νέα, Μάρτιος 1988, σελ. 4.

-«25η Μαρτίου: Ημέρα Ανακήρυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας του Πόντου», περ. Φυσιολάτρης, τεύχ.  93, Απρίλιος 1988, σελ. 32-33.

-«Πόντιοι: Από τον Τούρκικο στο Ρώσικο Σωβινισμό», περ. Ρήξη, τεύχ. 31-32, Μάιος 1988, σελ. 34-40.

-«Η `Παρ’ Ολίγον’ Ελληνική Δημοκρατία του Πόντου. Η Αλλη Ελλάδα», περ. Τότε Περιοδικό για ιστορικά θέματα, τεύχ. 35, Ιούνιος 1988, σελ. 16-20.

-«Η Ελληνική Πλευρά της Περεστροϊκα. Με Αφορμή την 19η Πανενωσιακή Συνδιάσκεψη του ΚΚΣΕ», εφημ. 24 Ωρες Ημερήσια Εφημερίδα, 15 Ιουνίου 1988.

-«Ποντιακός Ελληνισμός και Ξένες Δυνάμεις», εφημ. Ποντιακή Φλόγα, διμηνιαία εφημερίδα, αριθ. 1, Ιούνιος-Ιούλιος 1988, σελ. 3-6.

-«Τα Αντισταλινικά Τραγούδια των Ποντίων της ΕΣΣΔ. Μια Αγνωστη Αλλά Συγκλονιστική Κραυγή  Απελπισίας», περ. Τότε, τεύχ. 36, Ιούλιος-Αύγουστος 1988, σελ. 15-19.

-«Μια Ζωή Ξεριζωμένη. Μια Αυτοβιογραφική  Μαρτυρία της Σωτηρίας Παυλίδου», περ. Τότε, τεύχ. 36, Ιούλιος-Αύγουστος 1988, σελ. 15-19.

-«Οι Πόντιοι της ΕΣΣΔ», εφημ. Ποντιακή Φλόγα, αριθ. 2, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1988, σελ. 36-37.

-«Οι Ελληνες Πόντιοι της ΕΣΣΔ», περ. Φυσιολάτρης, διμηνιαίο περιοδικό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, τεύχ. 94, Σεπτέμβριος 1988, σελ. 20.

-«Μη Ξεχνάτε τους Ελληνες Πόντιους της Αρμενίας», εφημ. Ελευθεροτυπία, 2 Ιανουαρίου 1989, σελ. 20.

-«Πόντιοι, Ελπίδες μετά την Οδύσσεια. Ελληνες της Γεωργίας: Αναγέννηση Χάρη στον Αέρα της Περεστρόϊκα», εφημ. Ελευθεροτυπία, 14 Μαϊου 1989, σελ. 20-21.

-«Οι Ποντοκαυκάσιοι καθορίζουν την πολιτική τους  στάση. Σε συνέδριο του 1923 στο Κιλκίς», εφημ. Μαχητής, εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα του Κιλκίς, 2 Ιουνίου 1989, σελ. 5.

-«Από τον Πόντο στη Σιβηρία. Ενας Πόντιος  Αφηγείται την Οδύσσειά του», εφημ.  Ελευθεροτυπία, 3 Ιουλίου 1989.

-«Λένιν Χάρα, Χούρα, Χαραχούρα», περ. Ρήξη, τεύχ. 36 Οκτώβρης 1989, σελ. 22-24.

-«Αυτόνομες Περιοχές Ζητούν οι Πόντιοι», εφημ. Ελευθεροτυπία, 24 Ιουλίου 1989.

-«Αντιπροσωπείες Ποντίων της Ελλάδας στην ΕΣΣΔ», εφημ. Νέα της Μόσχας ελληνική έκδοση της σοβιετικής εφημερίδας Moskovski Novosti, 24 Σεπτεμβρίου 1989, σελ. 23.

-«Ο Μαρξισμός Λενινισμός καταρρέει στην ΕΣΣΔ», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος», Εβδομαδιαίο Περιοδικό, τεύχ. 48(1856), 30 Νοεμβρίου 1989, σελ. 26-28.

0006_2-«Ριζοσπάστης. Ενα Προβληματικό Ελληνικό Κολχόζ στη Γεωργία επί Στάλιν», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 48(1856), 30 Νοεμβρίου 1989, σελ. 28-30.

-«Εντυπώσεις από τις Ελληνικές Κοινότητες της ΕΣΣΔ», εφημ. Νέα της Μόσχας, αριθ. 25, 19 Νοεμβρίου 1989, σελ. 21.

-«Πόντος. Μια Νέα Ελληνική Δημοκρατία», εφημ. Ελευθεροτυπία, 28 Δεκεμβρίου 1989, σελ. 32-33.

-«Οι Πόντιοι Πρόσφυγες Από την ΕΣΣΔ: Ένα σύγχρονο δράμα», περ. Σχολιαστής, μηνιαίο περιοδικό, τεύχ. 83, Ιανουάριος 1990, σελ. 44-45.

-«Ο Ποντιακός Χώρος Ενεργοποιείται για την Υποδοχή των Νέων Προσφύγων», εφημ.  Νέα της Μόσχας, Ιανουάριος 1990, σελ. 21.

-«Η Υπερκαυκασία Είναι Κοντά μας», εφημ. Ελευθεροτυπία, 24 Ιανουαρίου 1990.

-«Ποντιακός Ελληνισμός της ΕΣΣΔ: Είμαστε Εδώ», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, 1 Φεβρουαρίου 1990, σελ. 28-30.

-«Στόχος μας η Ανακάλυψη της Πολιτιστικής ταυτότητας», εφημ.  Νέα της Μόσχας, Φεβρουάριος 1990, σελ. 23.

-«Οι Τάσεις της Ελληνικής Λογοτεχνίας στη Σοβιετική Ενωση το Μεσοπόλεμο (1917-1938)», περ. Φυσιολάτρης, 96, Γενάρης-Φλεβάρης-Μάρτης 1990, σελ. 22-23.

-«Ποντιακός Ελληνισμός. Μια Αγνωστη Ιστορία Ενα Ανοιχτό Πρόβλημα», εφημ.  Επίκαιρη, εβδομαδιαία εφημερίδα, Λευκωσία Κύπρου, 3 Μαρτίου 1990, σελ. 12.

-«Η Πρώτη Μεγάλη Ερευνα Δημόσιου Φορέα για τους Ελληνες Ποντίους Από την ΕΣΣΔ», εφημ. Νέα της Μόσχας, Μάρτιος 1990, σελ. 19.

-«Ποντιακός Ελληνισμός της ΕΣΣΔ… Ο Αγνωστος Ελληνισμός της Μαύρης Θάλασσας», περ. Ελλοπία, περιοδικό για τα εθνικά θέματα, τεύχ. 1, Απρίλιος-Μάιος 1990, σελ. 29-45.

-«Τα ελληνικά αντισταλινικά τραγούδια»,  περ. Ελλοπία., τεύχ.1, Απρίλιος-Μάιος 1990, σελ. 40-41.

-«SOS Racism», περ. Ελλοπία., τεύχ.1, Απρίλιος-Μάιος 1990, σελ. 41.

-«Xρονικό του ποντιακού ζητήματος», περ. Ελλοπία., τεύχ.1, Απρίλιος-Μάιος 1990, σελ. 42-45.

-«Να καταδικαστεί η Τουρκία για τη Γενοκτονία των Ποντίων», περ. Ελλοπία, τεύχ. 1,  Απρίλιος-Μάιος 1990, σελ. 38.

-«Οδοιπορικό σε μια ΕΣΣΔ που Αλλάζει», περ. Φυσιολάτρης, τεύχ. 98, Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 1990, σελ. 24-25.

-«Η Οδύσσεια των Ελλήνων του Πόντου. Μια Εντυπωσιακή Παρουσίαση του Ποντιακού Ζητήματος στο Ευρωκοινοβο­ύλιο, στο Στρασβούργο», εφημ. Νέα της Μόσχας, αριθ. 6(33), Ιούνιος 1990, σελ. 22.

-«Γαβριήλ Ποπόφ: Η Ελληνική Παρουσία στο Επίκεντρο των Πολιτικών Εξελίξεων της ΕΣΣΔ» (κύριο άρθρο), εφημ. Ποντιακά Νέα, 29 Ιουνίου 1990, σελ. 1.

-«Πως Βλέπουν οι Ξένοι τους Πόντιους», περ. Ποντιακή Εστία, τριμηνιαίο λαογραφικό περιοδικό της Παναγίας Σουμελά, τεύχ. 82, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1990, σελ. 271-272.

-«Η Γεωργία θα Ησυχάσει Όταν Γίνει Ανεξάρτητη», εφημ. Ελευθεροτυπία, 27 Οκτωβρίου 1990, σελ. 14-15.

-«Ποιός Φοβάται το Ισλάμ?» εφημ. Ελευθεροτυπία, 20 Αυγούστου 1990, σελ. 46.

-«Στην ΕΣΣΔ και στην Ελλάδα: Για το Δικαίωμα στη  Μνήμη», περ. Ελλοπία, τεύχ. 2, καλοκαίρι 1990, σελ. 49.

-«Απίστευτο κι όμως αληθινό» (σχόλιο),  περ. Ελλοπία, τεύχ. 2, καλοκαίρι 1990, σελ. 3.

-«Η δύναμη της προσφυγικής μνήμης» (σχόλιο),  περ. Ελλοπία, τεύχ. 2, καλοκαίρι 1990, σελ. 48.

-«Πρώτο διεθνές συνέδριο ελληνικής ιστορίας», περ. Ελλοπία, τεύχ. 2, καλοκαίρι 1990, σελ. 72.

-«Frank Weber: Ο επιτήδειος ουδέτερος. Η τουρκική πολιτική κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» (βιβλιοπαρουσίαση), περ. Ελλοπία, τεύχ. 2, καλοκαίρι 1990, σελ. 71.

-«Κώστας Φωτιάδης: Ο ελληνισμός της Κριμαίας», (βιβλιοπαρουσίαση), περ. Ελλοπία, τεύχ. 2, καλοκαίρι 1990, σελ. 71.

-«Η Οδύσσεια των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου. Συμπόσιο γα την Ιστορική Αλήθεια στην ΕΣΣΔ 1920-1940», εφημ. Σοσιαλιστική Αλλαγή, εβδομαδιαία εφημερίδα, αριθ. 1378, 29 Σεπτέμβρη 1990, σελ. 12-13.

-«Τα αρχαία της Περγάμου, η ελληνική αφασία και το τουρκικό θράσος», περ. Ελλοπία, τεύχ. 3, Φθινόπωρο 1990, σελ. 4.

-«»Οι Τούρκοι βρίσκονται προ των πυλών της Αθήνας» γράφει η τουρκική εφημερίδα Ταν» (σχόλιο), περ. Ελλοπία, τεύχ. 3, φθινόπωρο 1990, σελ. 4.

-«Οι Τάσεις της Ελληνικής Λογοτεχνίας στην ΕΣΣΔ κατά το μεσοπόλεμο (1917-1938)»(αναδημοσίευση), εφημ. Νέα της Μόσχας, αριθ. 9(36), Σεπτέμβριος 1990, σελ. 21.

-«Προβλήματα και Προοπτικές για τους Ελληνες  Πόντιους από την ΕΣΣΔ», εφημ. Νέα της Μόσχας, αριθ. 10(37), Οκτώβριος 1990, σελ. 23.

-«Πόσο Ακριβά Πλήρωσαν οι Ελληνες του Πόντου, της Ρωσίας και οι Αρμένιοι την Οκτωβριανή Επανάσταση», περ.Οικονο­μικός Ταχυδρόμος, αριθ. 48(1908), 29 Νοεμβρίου 1990, σελ. 26-28.

-«Η Οδύσσεια των Ελλήνων του Πόντου. Μια  Επιστημονική Ημερίδα στην Οξφόρδη», Νέα της Μόσχας, αριθ. 12(39), Δεκέμβριος 1990, σελ. 19.

-«Το Αιγαίο ανήκει στο … Ισλάμ!» εφημ. Ελευθεροτυπία, 18 Ιανουαρίου 1991, σελ. 11.

-«Το Αιγαίο ανήκει στο Ισλάμ!» (αναδημοσίευση),  εφημ. Καρπαθιακή, Κάρπαθος,  Ιανουάριος 1991.

-«Πόντος: Η Άγνωστη Ελλάδα», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, μηνιαίο περιοδικό, Μάρτιος 1991, σελ. 16-18.

-«Ποιός φοβάται το Ισλάμ; Οι εξισλαμισμένοι Έλληνες διαμόρφωσαν το χάρτη της περιοχής μας!» (αναδημοσίευση), περ. Ελλοπία, τεύχ. 4, χειμώνας 1990, σελ. 42-45.

–«Επιτέλους κινείται» (σχόλιο), περ. Ελλοπία, τεύχ. 4, χειμώνας 1990, σελ. 3.

-«Το κίνημα Μεμοριάλ είναι δικιά μας υπόθεση»,  περ. Ελλοπία, τεύχ. 4, χειμώνας 1990, σελ. 16.

-«500.000 Ελληνες της ΕΣΣΔ στη Δίνη του Εθνικισμού», εφημ. Ελευθεροτυπία, 15 Μαρτίου 1991, σελ. 15.

-«Ελληνική Δημοκρατία στην ΕΣΣΔ», εφημ. Μεσημβρινή, ημερήσια εφημερίδα, 26-3-1991, σελ. 4.

-«Ελληνική Δημοκρατία στη Μαύρη Θάλασσα;», περ.  Οικονομικός Ταχυδρόμος, 4 Απριλίου 1991, σελ. 15.-«Ποπόφ: Να Μείνουμε Ελληνες!», εφημ. Μεσημβρινή, 11 Απριλίου 1991, σελ. 15.

-«Μια Επιστημονική Ημερίδα στην Οξφόρδη», περ. Ποντιακή Εστία, Μάρτιος-Απρίλιος 1991, σελ. 95-97.

-«Για το Εθνικό Ζήτημα στη Τουρκία…», περ. Ελλοπία, άνοιξη 1991, σελ. 20.

-«Ελληνισμός του Πόντου. Από τη Γενοκτονία στην Αναγέννηση», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, Μάϊος 1991, σελ. 42-43.

-«Το Α’ Συνέδριο των Ελλήνων της Σοβιετικής Ενωσης», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, Μάϊος 1991, σελ. 44-45.

-«Το Αιγαίο ανήκει στο… Ισλάμ!», (αναδημοσίευση), εφημ Δεσμός, μηνιαία εφημερίδα Θεσσαλονίκης, Μάϊος 1991, σελ. 3.

-«Αντιρρησίες και αντιρρήσεις», εφημ. Ελευθεροτυπία, 7 Ιουνίου 1991, σελ. 34.

-«Η Μικρασιατική Καταστροφή δεν Τελείωσε», εφημ. Μεσημβρινή, 12 Ιουνίου 1991, σελ. 20.

-«Γιατί οι Ελληνες Εγκαταλείπουν την ΕΣΣΔ», εφημ. Μεσημβρινή, 13 Ιουνίου 1991, σελ. 21.

-«Οι Τούρκοι εξακολουθούν να αλλάζουν τα ελληνικά τοπωνύμια στον Πόντο», περ. Ελλοπία, τεύχ. 5, άνοιξη 1991, σελ. 2.

-«Το θράσος των Τούρκων και η ενδοχώρα των νησιών μας» (σχόλιο), περ. Ελλοπία, τεύχ. 5, άνοιξη 1991, σελ. 3.

-«Το Α’ συνέδριο των Ελλήνων της ΕΣΣΔ. Ελληνική Δημοκρατία στη Μαύρη Θάλασσα!», περ. Ελλοπία, τεύχ. 6, καλοκαίρι 1991, σελ. 30-33.

-«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η τουρκική αντίδραση»,  περ. Ελλοπία, τεύχ. 6, καλοκαίρι 1991, σελ. 37-39.

-«Οζάλ… σ’ ευχαριστούμε» (σχόλιο),  περ. Ελλοπία, τεύχ. 6, καλοκαίρι 1991, σελ. 4.

0001__-«Michel Heller: Ο σοβιετικός άνθρωπος» (βιβλιοπαρουσίαση), περ. Ελλοπία, τεύχ. 6, καλοκαίρι 1991, σελ. 71.

-«Η ‘Ελλοπία’ είναι το ελληνικό όνειρο», εφημ. Ολύμπιο Βήμα, ημερήσια εφημερίδα της Κατερίνης, 5 Ιουλίου 1991, σελ. 5.

-«Η στάση του ελλαδικού κομμουνιστικού κινήματος κατά τη μικρασιατική εκστρατεία και οι ευθύνες του για την ήττα», περ. Ελλοπία, φθινόπωρο 1991, σελ. 52-55.

-«Μνήμες πραξικοπήματος» (σχόλιο), περ. Ελλοπία, τεύχ. 7, , σελ. 3.

-«Ο πατριωτισμός και η ιστορική μνήμη στους Έλληνες της ΕΣΣΔ», περ. Ελλοπία, τεύχ. 7, φθινόπωρο 1991, σελ. 2.

-«Ελληνολατρεία στην ΕΣΣΔ»,  περ. Ελλοπία, τεύχ. 7, φθινόπωρο 1991, σελ. 43.

-«Οι ευθύνες των μεγάλων δυνάμεων για την καταστροφή του ελληνισμού της Ανατολής», περ. Ελλοπία, τεύχ. 8, χειμώνας 1991-1992, σελ. 42-43.

-«Ας θυμηθούμε τους φίλους Αλβανούς!»,  περ. Ελλοπία, τεύχ. 8, χειμώνας 1991-1992, σελ. 3.

-«Η Σπάρτη της Λακωνίας και η Σπάρτη της Πισιδίας» (σχόλιο),  περ. Ελλοπία, τεύχ. 8, χειμώνας 1991-1992, σελ. 4.

-«Ελληνική αναγέννηση στην παλαιά ΕΣΣΔ», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, Α’ μέρος, Ιανουάριος 1992, σελ. 28-31.

-«Ελληνες στην τ. ΕΣΣΔ. Αγωνία και ελπίδες μετά το πραξικόπημα», εφημ. Ελευθεροτυπία, 3 Φεβρουαρίου 1992, σελ. 19-21.

-«Ελληνες της τ. ΕΣΣΔ. Από την Κριμαία στη Μολδαβία και από  κει στο Ταταριστάν», εφημ. Ελευθεροτυπία, 4 Φεβρουαρίου 1992, 16-17.

-«Ελληνες της τ. ΕΣΣΔ. Οι `ελληνικές περιοχές’ του Β. Καυκάσου», εφημ. Ελευθεροτυπία, 5 Φεβρουαρίου 1992, σελ. 16-17.

-«Ελληνες της τ. ΕΣΣΔ. Γεωργία: με τους γιούς των Αργοναυτών.», εφημ. Ελευθεροτυπία, 6 Φεβρουαρίου 1992, σελ. 16-17.

-«Ελληνες της τ. ΕΣΣΔ. Κασπία-Μαύρη Θάλασσα: τα σχέδια των Τούρκων.», εφημ. Ελευθεροτυπία, 8 Φεβρουαρίου 1992, σελ. 20-21.

-«Ελληνική αναγέννηση στην παλαιά ΕΣΣΔ», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, β’ μέρος , Φεβρουάριος 1992, σελ. 28-31.

-«Οι Ελληνικές μειονότητες στην Ανατολική Ευρώπη», περ. Ελλοπία, 9, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1992, σελ. 31.

-«Μπροστά στο νέο προσφυγικό πρόβλημα», περ. Ελλοπία, τεύχ. 9, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1992, σελ. 38-42.

-«Γιατί εγκαταλείπουν οι Ελληνες την τ. ΕΣΣΔ;», περ. Ελλοπία, τεύχ. 9, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1992, σελ. 48-49.

-«Οι »Ρωσοπόντιοι» και οι άθλιοι Βαλκάνιοι» (σχόλιο), περ. Ελλοπία, τεύχ. 9, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1992, σελ. 3.

-«Ο Βιολιστής στη Στέγη» (σχόλιο), περ. Ελλοπία, τεύχ. 9, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1992, σελ. 4.

-«Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και οι συνέπειες για τον ελληνισμό», περ. Ελλοπία, 10, Απρίλιος-Μάϊος 1992, σελ. 44-47.

-«Αναζητώντας τις πατρίδες της Ανατολής», περ. Ελλοπία, τεύχ. 10, Απρίλιος-Μάϊος 1992, σελ. 29-31.

Το Ποντιακό Θέατρο του Ερμή Μουρατίδη» (βιβλιοπαρουσίαση), περ. Ελλοπία, τεύχ. 10, Απρίλιος-Μάϊος 1992, σελ. 71.

-«Το Ελληνικό Κοινοβούλιο προχωρεί στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων», περ. Ελλοπία, τεύχ. 10, Απρίλιος-Μάϊος 1992, σελ. 6.

-«Γκρέκοι-Ουζμπέκοι ντρουζιά ι μπράτια να βέκι!» (σχόλιο), περ. Ελλοπία, τεύχ. 10, Απρίλιος-Μάϊος 1992, σελ. 6.

-«Το κράτος και… ο εραστής!» (σχόλιο),  περ. Ελλοπία, τεύχ. 10, Απρίλιος-Μάϊος 1992, σελ. 6.

-«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ιστορικά  Ντοκουμέντα», περ. Τότε, τεύχ. 37 (1Γ), καλοκαίρι 92, σελ. 45-49.

-«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», περ.  (αναδημοσίευση), εφημ. Ποντιακά Νέα, 29 Ιουνίου 1992, σελ. 3, 6.

-«Χριστιανικές Αποκαλύψεις στη Σημερινή Τουρκία», περ. Ελλοπία, τεύχ.  11, καλοκαίρι 1992, σελ. 30-31.

-«Το Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο: Η Πολιτική Αφύπνιση του Ελληνισμού της Ανατολής. Το Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο», περ. Ελλοπία, τεύχ. 11, καλοκαίρι 1992, σελ. 32-37.

9__-«Θράκη! Θράκη!» (σχόλιο), περ. Ελλοπία, τεύχ. 11, καλοκαίρι 1992, σελ. 3.

-«Το νερό, οι Άραβες και η Τουρκία» , περ. Ελλοπία, τεύχ. 11, καλοκαίρι 1992, σελ. 3.

-«Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ και η σημασία του εκεί ελληνισμού», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 34(1998), 20 Αυγούστου 1992, σελ. 39-43.

-«Τα Ποντιακό Αντάρτικο. Ο ένοπλος αγώνας των Ελλήνων του Πόντου», περ. Τότε, 38(2Γ), φθινόπωρο 1992, σελ. 38-43.

-«Εθνικό ζήτημα και τρομοκρατία. Διαλογισμοί με αφορμή μια συνέντευξη στη Χουριέτ», περ. Ελλοπία, τεύχ.  12, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1992, σελ. 29-30.

-«Η επικαιρότητα της ιστορίας των Ελλήνων της  πρώην ΕΣΣΔ», περ. Ελλοπία, τεύχ.  12, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1992, σελ. 38-41.

-«Περί προσφύγων και ρατσισμού», εφημ. Ελευθεροτυπία, 1 Νοεμβρίου 1992, σελ. 35.

-«Τα αρχαία της Περγάμου και το Τουρκικό Θράσος» (αναδημοσίευση), εφημ. Μικρασιατική Ηχώ, διμηνιαία έκδοση της «Ενώσεως Σμυρναίων»,  αριθ. 302, Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 1992, σελ. 3.

-«70 χρόνια χωρίς την Ιωνία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη», περ. Ελλοπία, τεύχ. 13, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1992, σελ. 3-4.

-«Μπράβο η τέταρτη γενιά» (σχόλιο), περ. Ελλοπία, τεύχ. 13, Νοέμβριος-Δεκέμβριος  1992, σελ. 5.

-«Ε, όχι κριτική και από τoυς Ρώσους!», περ. Οικονο­μικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 22(2091), 2 Ιουνίου 1994, σελ. 37-38.

-«Οι λευκές σελίδες της ιστορίας μας», εφημ. Πρώτη Σελίδα, 23 Ιουνίου 1994, σελ. 3.

-«Οι άγνωστοι Ελληνες του Πόντου. Από τη Μικρά Ασία στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 53.

-«Η αφύπνιση του Καυκάσου και το ελληνικό εθνικό κίνημα την περίοδο 1917-1921», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 58-71.

-«Η ελληνική πολιτιστική ανάπτυξη κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου στην ΕΣΣΔ», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ.28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 75-76.

-«Οι σταλινικές διώξεις κατά των Ελλήνων», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 78-83.

-«Περεστρόϊκα και αναγέννηση των Ελλήνων», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 87-91.

-«Το συνέδριο της Αυτονομίας. Το 1ο Πανενωσιακό Συνέδριο Ελλήνων», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 95-100.

-«Μετά την κατάρρευση», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097),  14 Ιουλίου 1994, σελ. 101-102.

-«Η πρώην Σοβιετική Ενωση και η Τουρκία σε παράλληλες πορείες», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 104-105.

-«Ο απολογισμός της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 106-125.

-«Τα ελληνικά μέσα μαζικής επικοινωνίας στην πρώην ΕΣΣΔ», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 126-129.

-«Οι απογραφικές απάτες για τους Ελληνες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 132.

-«Οταν ο ελληνισμός αρχίζει να ξυπνά!», περ. Οικονο­μικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 166.

-«Το Ελληνικό  Brain Drain!», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 172.

-«Sukhumi Delendum Est!», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 173-184.

-«Πώς έγινε η γενοκτονία των Ποντίων», περ. Οικονο­μικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 205.

-«Κούρδοι: Η εκδίκηση της Μικράς Ασίας!» (αναδημοσίευση), Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 207-208.

-«Πώς νοιώθει μια Γεωργιανή!», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 208.

-«Εν κατακλείδι!», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 209.

-«Ο φιλελληνισμός στην Κεντρική Ασία», περ. Ελλοπία, τεύχ. 21, Μάϊος-Ιούνιος 1994, σελ. 4-5.

-«Η αφορμή μιας πνευματικής απόδρασης…», περ. Ελλοπία, τεύχ. 21, Μάϊος-Ιούνιος 1994, σελ. 5-6.

-«Ο ποντιακός ελληνισμός και το νέο κύμα προσφύγων από την τεύχ. Σοβ. Ένωση» Μηνιαίο Πληροφοριακό Δελτίο Φ, αριθ. 6(25), Ιούνιος 1994, σελ. 37-40.

-«Ο πόλεμος στην Αμπχαζία και οι ομαδικές σφαγές του ελληνισμού» (αναδημοσίευση), εφημ. Ποντιακά Νέα, 27 Απριλίου 1994, σελ. 5-6.

-«Ο ελληνισμός στην Υπερκαυκασία υπέστη τις σταλινικές διώξεις», εφημ. Ποντιακά Νέα, 30 Ιουνίου 1994, σελ. 3, 6.

-«Με αφορμή το αντι-ποντιακό ρατσιστικό τηλεγράφημα του Itar-Tass» (αναδημοσίευση), περ. Ποντιακή Λύρα,  τεύχ.  53, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1994, σελ. 53-55.

-«Ο πόλεμος στην Αμπχαζία και οι συνέπειές στην ελληνική κοινότητα», α’ μέρος, περ. Ποντιακή Λύρα, περιοδική έκδοση του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου, τεύχ. 52, Μάϊος-Ιούνιος-Ιούλιος 1994, σελ. 20-21. Το β’ μέρος δημοσιεύτηκε στο τεύχ. 53, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1994, σελ. 20-22. Το γ’ μέρος δημοσιεύτηκε στο τεύχ. 54, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1994, σελ. 22- 24.

-«Η μοίρα του Κόκκινου Καπνά και η ιστορία των ελληνικών εφημερίδων στην πρώην ΕΣΣΔ», περ. Ποντιακή Λύρα, τεύχ.  52, Μάϊος-Ιούνιος-Ιούλιος 1994, σελ. 30-31.

-«Αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας του ελληνισμού», εφημ. Ελευθεροτυπία, 27 Δεκεμβρίου 1994, σελ. 16, 41.

-«Δεν υπάρχει ρωσική γη χωρίς Ελληνες», εφημ. Ελευθεροτυπία, 28 Δεκεμβρίου 1994, σελ. 40-41.

-«Από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου!», περ. Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, μηνιαία έκδοση του Ε.Ε.Σ., τεύχ.  4, Δεκέμβριος 1994, σελ. 16-18.

-«Ελληνες στο αποκλεισμένο Γκρόζνι», εφημ. Ελευθεροτυπία, 14 Ιανουαρίου 1995, σελ. 12.

0004__Από τον Πόντο στην Ελλάδα. Διαδικασίες διαμόρφωσης μιας εθνοτοπικής ταυτότητας, της Μαρίας Κ. Βεργέτη» (βιβλιοπαρουσίαση), περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, 23 Φεβρουαρίου 1995, σελ. 109.

-«Επιχείρηση ‘Χρυσόμαλλο Δέρας'», Παμποντιακές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις, ετήσια έκδοση της Ενωσης Ποντίων Ελληνικού ‘Τα Σούρμενα'», Απρίλιος 1995.

-«Ισχυρές ελληνικές μειονότητες ζουν στον Εύξεινο Πόντο», α’ μέρος, περ.  Ποντιακή Λύρα, τεύχ.  55, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 1995, σελ. 22-23. Το β’ μέρος στο τεύχ.  56, Απρίλιος-Μάϊος-Ιούνιος 1995, σελ. 22-25.

-«Στις ελληνικές κοινότητες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών της π. ΕΣΣΔ» (αναδημοσίευση), εφημ. Δεσμός, μηνιαία εφημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, αριθ. 55, Μάρτιος-Απρίλιος 1995, σελ. 6. Η 2η συνέχεια δημοσιεύτηκε στο φύλλο 56, Μάϊος-Ιούνιος 1995, σελ. 6, 10.

-«Γερμανικός ‘δάκτυλος’ στο ελληνικό ολοκαύτωμα», εφημ. Ελευθεροτυπία, αφιέρωμα, 19 Μαϊου 1995, σελ. 22, 43.

-«Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ και η ελληνική μειονότητα», περ. Πολιτικά Θέματα, εβδομαδιαία πολιτική και οικονομική επιθεώρηση, δημoσιεύτηκε σε συνέχειες ξεκινώντας από το τεύχ.  1070 (1-7-1995), τεύχ.  1071 (7-7-1995, κ.λπ.

-«O ελληνικός Τύπος στη Μαύρη Θάλασσα», περ. Ερεισμα, περιοδική έκδοση λόγου και τέχνης, τεύχ.  2, Χανιά, Ιούνιος 1995, σελ. 20-24.

-«Ο ένοπλος αγώνας», περ. Ιστορικό Ερεισμα, ένθετο στο περιοδικό Ερεισμα, τεύχ.  2, Ιούνιος 1995, σελ. 26-31.

-«Οι Έλληνες στο μέσον των πολέμων του Καυκάσου», εφημ. Καθημερινή (ένθετο «Επτά Ημέρες»), 18 Ιουνίου 1995, σελ. 24-25.

-«Πολυάριθμη η ελληνική παρουσία στον Εύξεινο Πόντο» (αναδημοσίευση), εφημ. Πρωϊνή Αμερική, 17 Ιουλίου 1995, σελ. 16.

-«Οι ελληνικές κοινότητες στην Κεντρική Ασία», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, τεύχ.  52(159), Ιούλιος-Αύγουστος 1995, σελ. 40-42.

-«Η Πέργαμος, τα αρχαία και η αμνησία», εφημ. Ελευθεροτυπία, 26 Ιουλίου 1995, σελ. 2.

-«Αύριο ‘φινάλε’ για τους Πόντιους», εφημ. Ελευθεροτυπία, 19 Αυγούστου 1995, σελ. 7.

-«Τι Ρωμαίοις εξώρτσανε ση Καζαχστάν μερέα», εφημ. Ελευθεροτυπία, 21 Αυγούστου 1995, σελ. 18, 39.

-«Oι άγνωστοι Ελληνες του Πόντου» (αναδημοσίευση), εφημ. Ποντιακή Φωνή, αριθ. 41-42, Ιούνιος-Ιούλιος 1995, σελ. 6.

-«Στις ελληνικές κοινότητες της Κ.Α.Κ.» (αναδημοσίευση), περ. Ποντιακή Εστία, τευχ. 106, Ιούλιος-Αύγουστος- Σεπτέμβριος 1995, σελ. 149-152.

-«Το πρόβλημα των ελληνικών μνημείων της Ιωνίας και του Πόντου», εφημ. Ανατολή, μηνιαία έκδοση των Κωνσταντινουπολιτών και Τενεδίων, τεύχ.  81, Νοέμβριος 1995, σελ. 12.

-«H ώρα της ελληνικής διασποράς», εφημ. Ελευθεροτυπία, 14 Νοεμβρίου 1995, σελ. 46, 47.

-«Η ποντο-αρμενική συνομοσπονδία και το ελληνικό εθνικό κίνημα στον Πόντο και την Υπερκαυκασία την περίοδο 1916-1923», περ. Ποντιακή Λύρα, τεύχ. 57, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1995, σελ. 16-18.

-«Η ίδρυση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)», περ. Ποντιακή Λύρα, τεύχ.  58, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1995, σελ. 12- 14.

-«Πίσω από την τελωνειακή ένωση Ε.Ε.-Τουρκίας», περ. Ποντιακή Λύρα, τεύχ.  58, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1995, σελ. 56-58.

-«Η ποντο-αρμενική συνομοσπονδία και το ελληνικό εθνικό κίνημα στον Πόντο  και την Υπερκαυκασία την περίοδο 1916-1923», περ. Ποντιακή Εστία, τεύχ.  107,   Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1995,  σελ. 219-225.

-«Το γλωσσικό ζήτημα στις ελληνικές κοινότητες της πρώην ΕΣΣΔ», α’ μέρος, περ. Ποντιακή Λύρα,  Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 1996, σ.40-44.

-«Η Γενοκτονία στον Πόντο 1916-1923», περ. Ποντιακή Εστία, τεύχ.  109, Απρίλιος-Μάϊος-Ιούνιος 1996, σελ. 83-88.

-«Ο ευρωλιγουρισμός και η ανατολίτικη μιζέρια μας», περ. Άρδην, τεύχ.  2, Μάϊος 1996, σελ. 23.

-«Η ελληνική Διασπορά οργανώνεται» (αναδημοσίευση), περ. Άρδην, τεύχ.  2, Μάϊος 1996, σελ. 14.

-«Η ματωμένη απόβαση του Κεμάλ Ατατούρκ», εφημ. Ελευθεροτυπία, 19 Μαϊου 1996, σελ. 74.

-«1916-1923: Η γενοκτονία στον Πόντο», εφημ. Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 1996, σελ. 54-55.

-«Ο ελληνικός Τύπος στον Εύξεινο Πόντο (19ος-20ος αιώνας)», περ. Τα Ιστορικά, τεύχ. 24-25, Ιούνιος-Δεκέμβριος 1996, σελ. 267-293.

-«Τοπικισμός: Επικίνδυνα φαινόμενα στη σύγχρονη Ελλάδα», εφημ. Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 1996, σελ. 30-31.

-«Ουκρανία: 150.000 Έλληνες δεν ξεχνούν», εφημ. Ελευθεροτυπία, 15 Ιουλίου 1996, σελ. 18, 39.

-«Οι στέρεες γέφυρες φιλίας», εφημ. Ελευθεροτυπία, 24 Ιουλίου 1996, σελ. 2.

-«Και Ρωμιοί στα θύματα της τουρκικής κρατικής τρομοκρατίας», εφημ. Ελευθεροτυπία, 30 Ιουλίου 1996, σελ. 45.

-«Ελληνικά στον Πόντο, στη σκια της ΜΙΤ», εφημ. Ελευθεροτυπία, 20 Αυγούστου 1996, σελ. 7.

-«Η ‘Διακήρυξη του Βατούμι'», εφημ. Ελευθεροτυπία, 21 Αυγούστου 1996, σελ. 35.

-«Οδοιπορικό: Οι εξισλαμισμένοι Έλληνες στη σημερινή Τουρκία», εφημ. Ελευθεροτυπία, 26 Αυγούστου 1996, σελ. 24-25.

-«Οι εξισλαμισμένοι Έλληνες στη σημερινή Τουρκία», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ.  35 (2208),  29 Αυγούστου 1996, σελ. 87-91.

-«Pontos Kulturu του Omer Asan», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 35 (2208),  29 Αυγούστου 1996, σελ. 89.

-«Η ‘Πολιτιστική Πρωτεύουσα’ κατά της ελληνικής διασποράς», εφημ. Ελευθεροτυπία, 30 Αυγούστου 1996, σελ. 36.

-«Η τύχη των ελληνικών μνημείων», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, τεύχ. 64 (171), Σεπτέμβριος 1996, σελ. 28-31.

-«Συνάντηση 200 Ελλήνων από Ελλάδα και τ. ΕΣΣΔ στο Βατούμι» (αναδημοσίευση), εφημ. Ένωση Ποντίων, αριθ. 209, Σεπτέμβριος 1996, σελ. 10.

-«Τουρκική απαγόρευση στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο » (αναδημοσίευση), εφημ. Ένωση Ποντίων, αριθ. 209, Σεπτέμβριος 1996, σελ. 11.

Βασιλικοί Τάφοι στη Βακτριανή του Βίκτορος Σαρηγιαννίδη» (βιβλιοπαρουσίαση), περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ.  36 (2209),  5 Σεπτεμβρίου 1996, σελ. 91.

-«Μικρασία-Πόντος. Η άσβεστη φλόγα του ελληνισμού», εφημ Έθνος, 16 Σεπτεμβρίου 1996, σελ. 42.

-«500.000 Έλληνες ζουν στον Εύξεινο Πόντο», εφημ. Έθνος, 23 Σεπτεμβρίου 1996, σελ. 44, 14.

-«Ο ποντιακός ελληνισμός επανέρχεται στο προσκήνιο», εφημ. Πρώτη Σελίδα, δημοσιεύτηκε σε δύο συνέχειες στα φύλλα 250, 6 Σεπτεμβρίου 1996 και 251, 12 Σεπτεμβρίου 1996, σελ. 13.

-«Ο ποντιακός ελληνισμός στην πολιτική σκηνή», εφημ. Έθνος, 26 Σεπτεμβρίου 1996, σελ. 41.

-«Συνάντηση ιστορικών στην Οδησσό», εφημ. Ελευθεροτυπία, 2 Οκτωβρίου 1996, σελ. 20.

-«Οδησσός: 2.000 χρόνια ελληνικής παρουσίας», εφημ. Έθνος, 5 Οκτωβρίου 1996, σελ. 25.

-«Ένα αντι-κρητικό ανέκδοτο», περ. Άρδην, τεύχ.  4, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1996, σελ. 25.

-«Οι εξισλαμισμένοι Έλληνες στη σημερινή Τουρκία» (αναδημοσίευση), εφημ. Ποντιακή Φωνή, αριθ. 56-57, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1996, σελ. 3.

-«Η Ανατολική μας μιζέρια» (αναδημοσίευση), εφημ. Ποντιακή Φωνή, αριθ. 56-57, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1996, σελ. 19.

-«Τι ρόλο έπαιξε η εφημερίδα Κόκκινος Καπνάς στα 1932-1937 στην ΕΣΣΔ», εφημ. Ποντιακά Νέα, αριθ. 320, 29 Σεπτεμβρίου 1996, σελ. 5.

-«Οι Έλληνες της τ. ΕΣΣΔ», (αναδημοσίευση) περ. Ακρίτεια, δίμηνη έκδοση των Ακριτών του Πόντου Σταυρούπολης, τεύχ. 1, Οκτώβριος-Νοέμβριος 1996, σελ. 13-14.

-«Pontus Kulturu του Omer Asan» (αναδημοσίευση), εφημ Εύξεινος Λέσχη, αριθ. 275, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1996, σελ. 6.

-«Το επικίνδυνο πρόσωπο του τοπικισμού στη σύγχρονη Ελλάδα και ο ποντιακός ελληνισμός», εφημ. Ποντιακή Φωνή, αριθ. 58-59, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1996, σελ. 3.

-«Μια άγνωστη αγροτική εμπειρία», εφημ. Ελευθεροτυπία, 16 Δεκεμβρίου 1996, σελ. 18-19.

-«Οι εξισλαμισμένοι ελληνόφωνοι Ρωμιοί της Τουρκίας» (αναδημοσίευση), περ. Ποντιακή Λύρα, τεύχ. 62, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1996, σελ. 16.

0005__-«Ιωνία, Θράκη, Πόντος» (αναδημοσίευση), περ. Ακρίτεια, δίμηνη έκδοση των Ακριτών του Πόντου Σταυρούπολης, τεύχ.  2, Δεκέμβριος 1996-Ιανουάριος 1997, σελ. 11-12.

-«Pontos Kulturu. Ένα βιβλίο-σταθμός εκδόθηκε στην Τουρκία» (αναδημοσίευση), περ. Ακρίτεια, αριθ. 2, Δεκέμβριος 1996-Ιανουάριος 1997, σελ. 6.

-«Ηava Turk Yollari», εφημ. Ο Πολίτης, ανεξάρτητη πολιτική ειδησεογραφική και κοινωνική εφημερίδα των Κωνσταντινουπολιτών, αριθ. 357, Ιανουάριος 1997, σελ. 4.

-«Η προσπάθεια για Ελληνο-Αρμενική Συνομοσπονδία», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, τεύχ.  68(175), Ιανουάριος 1997, σελ. 28-31.

-«Οι Έλληνες του Εύξεινου Πόντου», εφημ. Εύξεινος Πόντος, Θεσσαλονίκη, αριθ. 1, Φεβρουάριος 1997, σελ. 18-19.

-«Η ελάχιστη συμβολή», Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και το βορειοηπειρωτικό, ειδική έκδοση περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, αριθ. 7(2232), 13 Φεβρουαρίου 1997, σελ. 8-11.

-«Βορειοηπειρώτες και Πόντιοι: Παράλληλες πορείες», Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και το βορειοηπειρωτικό, περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, αριθ. 7(2232), 13 Φεβρουαρίου 1997, σελ. 57-58.

-«Η ελλαδίτικη Αριστερά και το βορειοηπειρωτικό ζήτημα», Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και το βορειοηπειρωτικό, περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, αριθ. 7(2232), 13 Φεβρουαρίου 1997, σελ. 62-65.

-«Η Ελλάδα των προσφύγων», εφημ, Ελευθεροτυπία, 5 Απριλίου 1997, σελ. 18-19.

-«Λευκή σελίδα στην ιστορία του ελληνισμού», (αναδημοσίευση), εφημ. Αυριανή, 19 Μαϊου 1997, σελ. 18-19.

-«Η Τουρκία και η ‘οριστική’ επίλυση του ποντιακού ζητήματος», εφημ Ελευθεροτυπία, 19 Μαϊου 1919, σελ. 60-61.

-«Οι μουσουλμάνοι Ρωμιοί στη σημερινή Τουρκία», περ. Άρδην, αριθ. 8, Μάϊος-Ιούνιος 1997, σελ. 11.

-«Η ελληνική παρουσία στον Εύξεινο Πόντο μέσα από ένα συνέδριο ιστορικών στην Οδησσό», περ.Τα Ιστορικά, τόμ. 14, τεύχ. 26, Ιούνιος 1997, σελ. 205-207.

-«Οι Έλληνες στον Εύξεινο Πόντο και το κίνημα ανεξαρτησίας» (αναδημοσίευση), εφημ. Ο Ρεπόρτερ, εβδομαδιαία εφημερίδα της Καλλιθέας Αττικής, 11 Ιουνίου 1997, σελ. 14.

-«Η μνήμη πρέπει να είναι ζωντανή. Η γενοκτονία στον Πόντο 1916-1923» (αναδημοσίευση), εφημ. Καστοριανός Ελεύθερος Λόγος, 15νθήμερη εφημερίδα του νομού Καστοριάς, 12 Ιουνίου 1997, σελ. 7-8.

-«Αγία Σοφία Τραπεζούντας: Τζαμί, μουσείο ή εκκλησία;», εφημ. Ελευθεροτυπία, 9 Ιουλίου 1997, σελ. 23.

-«Η αφύπνιση του ποντιακού ελληνισμού», εφημ. Εύξεινος Πόντος, τεύχ. 6, Ιούλιος 1997, σελ. 11.

-«Οι αθώοι… και οι λύκοι» (δύο σχόλια για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Πέργαμο), εφημ. Ελευθεροτυπία, 17 Ιουλίου 1997, σελ. 8-9.

-«Η Γενοκτονία στον Πόντο (1916-1923)» (αναδημοσίευση), περ. Ενδοχώρα, τεύχ. 51, Μάϊος-Αύγουστος 1997, σελ. 45-54.

-«Μετασχηματισμός του ποντιακού χώρου», (επιστολή), εφημ. Ποντιακή Φωνή, αριθ. 66-67, Ιούλιος-Αύγουστος 1997, σελ. 2-3.

-«Ο επίκαιρος μαύρος Σεπτέμβρης του ’22» (αναδημοσίευση), περ. Ακρίτεια, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 1997, σελ. 6.

-«Το αίνιγμα της πολιτικής Βενιζέλου», εφημ. Ελευθεροτυπία, 17 Σεπτεμβρίου 1997, σελ. 24-25.

-«Η Μικρασιατική Άμυνα και η Εθνοσυνέλευση του Πόντου», εφημ. Ελευθεροτυπία, 17 Σεπτεμβρίου 1997, σελ. 25.

-«Η σύγκρουση ντόπιων και προσφύγων», εφημ. Ελευθεροτυπία, 18 Σεπτεμβρίου 1997, σελ. 24-25.

-«Από τη ‘Νέα Τάξη’ στην τάξη της ΄Νέας Εποχής», εφημ. Ελευθεροτυπία, 19 Σεπτεμβρίου 1997, σελ. 28-29.

-«Από τον Φρύνιχο στον Κούνδουρο», εφημ. Ελευθεροτυπία, 19 Σεπτεμβρίου 1997, σελ. 28-29.

-«Η ελληνική μετανάστευση μέσα από τη ματιά των σοβιετικών», εφημ. Εύξεινος Πόντος, αριθ. 11, Δεκέμβριος 1997,  σελ. 16-17.

-«Η Μικρασιατική Άμυνα και η Εθνοσυνέλευση του Πόντου» (αναδημοσίευση), περ. Ποντιακή Λύρα, τεύχ. 65, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1997, σελ. 48-49.

-«Περί Διασποράς», Η οικονομία του απόδημου ελληνισμού, ειδική έκδοση περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 48(2273), 27 Νοεμβρίου 1997, σελ. 8.

-«Οι πολιτικοί πρόσφυγες», Η οικονομία του απόδημου ελληνισμού, περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 48(2273), 27 Νοεμβρίου 1997, σελ. 85.

-«Στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κεντρική Ασία», Η οικονομία του απόδημου ελληνισμού, περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 48(2273), 27 Νοεμβρίου 1997, σελ. 86-88.

-«Οι Έλληνες στις συγκρούσεις του Καυκάσου», Η οικονομία του απόδημου ελληνισμού, περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 48(2273), 27 Νοεμβρίου 1997, σελ. 90.

-«Η ανταλλάξιμη περιουσία και η απίστευτη ιστορία της», Η οικονομία του απόδημου ελληνισμού, περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 48(2273), 27 Νοεμβρίου 1997, σελ. 92.

-«Με αφορμή τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης», περ. Άρδην, τεύχ. 11, Δεκέμβριος 1997, σελ. 12-14.

-«Το νέο προσφυγικό ζήτημα. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ», εφημ. Εύξεινος Πόντος, αριθ. 12, Ιανουάριος 1998, σελ. 12.

-«Το επικίνδυνο πρόσωπο του παλαιοελλαδιτισμού ή πώς να κάνεις μια πετυχημένη προβοκάτσια», περ. Ακρίτεια, Ιανουάριος 1998, σελ. 10.

-«Το ελληνικό θέατρο στη Σοβιετική Ένωση του Μεσοπολέμου», εφημ. Εύξεινος Πόντος, αριθ. 12, Ιανουάριος 1998, σελ. 24.

0001__-«Το νέο Συμβούλιο, οι νέες προκλήσεις», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 2(2279), 8 Ιανουαρίου 1998,  σελ. 56-57.

-«Η στάση της ελληνικής πολιτείας και η πολιτική της αποκατάστασης», εφημ. Εύξεινος Πόντος, αριθ. 13, Φεβρουάριος 1998, σελ. 14.

-«Η ελληνική Διασπορά», περ. Άρδην, τεύχ. 12, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1998, σελ. 14-19.

-«Σλαβομακεδόνες και πρόσφυγες», εφημ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 5 Απριλίου 1998, σελ. 84.

-«Ο ‘Ιός’ υπονομεύει την Ελευθεροτυπία», περ. Άρδην, τεύχ. 13, Απρίλιος-Μάϊος 1998, σελ. 67-68.

-«Ποντιακός Ελληνισμός», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, Μάιος 1998, σελ. 36-41.

-«Hava Turk Yiolari», (αναδημοσίευση), εφημ. Εύξεινος Πόντος, αριθ. 16, Μάϊος 1998, σελ. 3.

-«Με αφορμή τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης: Πώς να κάνεις μια πετυχημένη προβοκάτσια!»  εφημ. Εύξεινος Πόντος, αριθ. 16, Μάϊος 1998, σελ. 18-19.

-«Μεταξύ συκοφαντίας και ύβρεως» (επιστολή), εφημ. Ελευθεροτυπία, 21 Μαϊου 1998, σελ. 88.

-«Ο ελληνικός Τύπος στον Εύξεινο Πόντο (19ος-20ος αι.)», εφημ. Εύξεινος Πόντος, αριθ. 17, Ιούνιου 1998, σελ. 14-16.

-«Η ελληνική Διασπορά οργανώνεται», αναδημοσίευση, εφημ. Ένωση Ποντίων, αριθ. 225, Ιούλιος 1998, σελ. 7.

-«Το διχασμένο έθνος», περ. Άρδην, τεύχ. 14-15, Ιούνιος-Σεπτέμβριος 1998, σελ. 75-79.

-«Ο ελληνικός Τύπος στον Εύξεινο Πόντο (19ος-20ος αιώνας)», αναδημοσίευση, εφημ. Ένωση Ποντίων, αριθ. 226, Αύγουστος 1998, σελ. 7.

-«Δυστυχώς, ο βασιλιάς είναι γυμνός!’, εφημ. Εύξεινος Πόντος, αριθ. 24, Ιανουάριος 1999, σελ. 22.

-«Η Ελλάδα των προσφύγων», αναδημοσίευση, εφημ. Τ’εμέτερον, τεύχ. 24, Ιανουάριος 1999, σελ. 3-4.

-«Το διχασμένο έθνος: Το δομικό πρόβλημα του ελληνισμού», αναδημοσίευση, εφημ. Εύξεινος Πόντος, αριθ. 26, Μάρτιος 1999, σελ. 14-16.

-«Οι διώξεις κατά των Ελλήνων του Πόντου», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, Μάϊος 1999, σελ 40-45.

-«Η γενοκτονία του ποντιακού λαού», περ. Πολίτης, ένθετο, Λευκωσία-Κύπρος, τεύχ. 13, 16 Μαϊου 1999, σελ. 2-3.

-«Το ελληνικό ολοκαύτωμα», εφημ. Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 16 Μαϊου 1999, σελ. 96-97.

-«Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη το Παγκόσμιο Συμβούλιο», εφημ. Έθνος της Κυριακής (συνέντευξη), 16 Μαϊου 1999, σελ 48.

-«Στη προκυμαία της Σμύρνης πνιγηκε η εθνική μας μνήμη», εφημ. Απογευματινή της Κυριακής (συνέντευξη), 16 Μαϊου 1999, σελ 46-47.

-«Το ελληνικό ολοκαύτωμα. Πόντιοι οι πρώτοι μάρτυρες του 20ου αιώνα», αναδημοσίευση, εφημ. Η Μάχη, Λευκωσία, 19 Μαϊου 1999, σελ. 9.

-«Η γενοκτονία στον Πόντο. Το ελληνικό ολοκαύτωμα», αναδημοσίευση, εφημ. Ποντιακή Φωνή, Ιούλιος 1999, σελ. 3.

-«Η πολιτιστική ανάπτυξη των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης κατά την περίοδο του μεσοπολέμου», αναδημοσίευση, εφημ. Ποντιακή Φωνή, Ιούλιος 1999, σελ. 8.

-«Το ελληνικό ολοκαύτωμα στη Μικρά Ασία», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, τεύχ. 98(205), Οκτώβριος 1999, σελ. 22-23.

-«Η εγκατάσταση των Ελλήνων του Πόντου στη Ρωσία», εφημ. Ρωμανία, Δίμηνη έκδοση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, αριθ. 4, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1998, σελ. 3.

-«Το άχθος των προσφύγων ή… ποιός χρωστά σε ποιόν», αναδημοσίευση, εφημ. Ρωμανία, Δίμηνη έκδοση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, αριθ. 4, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1998, σελ. 3.

-«Ο Βενιζέλος της ήττας», αναδημοσίευση, εφημ. Ρωμανία, Δίμηνη έκδοση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, αριθ. 4, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1998, σελ. 8-9.

-«Από το Φρύνιχο στον Κούνδουρο», αναδημοσίευση, εφημ. Ρωμανία, Δίμηνη έκδοση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, αριθ. 4, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1998, σελ. 9.

-«Εβδομήντα επτά χρόνια χωρίς Μικρά Ασία», αναδημοσίευση, εφημ. Ρωμανία, Δίμηνη έκδοση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, αριθ. 5, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1998, σελ. 3. Δημοσιεύτηκε σε συνέχειες, στον αριθ. 6, 7, 8, 9, και 10.

-«Αγία Σοφία Τραπεζούντας: Τζαμί, μουσείο ή εκκλησία;», αναδημοσίευση, εφημ. Ρωμανία, Δίμηνη έκδοση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, αριθ. 5, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1999, σελ. 8.

-«Η πολιτιστική ανάπτυξη των Ελλήνων του Πόντου στη Σοβιετική Ένωση του μεσοπολέμου», αναδημοσίευση, εφημ. Ρωμανία, Δίμηνη έκδοση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, αριθ. 6, Μάρτιος-Απρίλιος 1999, σελ. 7.

-«Ο γλοςικος ελινικος εμφίλιος ςτιν ΕΣΣΔ», εφημ. Η Καθημερινή, 1 Αυγούστου 1999, σελ. 16.

0002__-«Η θρησκειοποίηση του κομμουνισμού», εφημ. Η Καθημερινή, 15 Αυγούστου  1999, σελ. 10.

-«Οι σταλινικές διώξεις κατά των Ελλήνων», εφημ. Η Καθημερινή, 12 Σεπτεμβρίου 1999, σελ. 25.

-«Τι προέκυψε από τη ΄΄Νέα Τάξη΄΄ πραγμάτων του ‘22», εφημ Ελευθεροτυπία, ένθετο αφιέρωμα Μικρασιατική Καταστροφή, 11 Σεπτεμβρίου 1999, σελ. 20-21.

-«Οι ευθύνες της Αριστεράς στο 1922», εφημ. Η Καθημερινή, 21 Νοεμβρίου 1999, σελ. 31.

-«Μικρασιατική Καταστροφή: Τεράστιες οι ευθύνες των Συμμάχων», εφημ. Η Καθημερινή, 28 Νοεμβρίου 1999, σελ. 31.

-«Οι γενοκτονίες στην Τουρκία», εφημ. Ποντιακή Φωνή, αριθ. 81-8, Αύγουστος-Νοέμβριος 1999, σελ. 3.

-«Η εποχή του Παλαμά», εισαγωγικό κείμενο στο αφιέρωμα «Ο Κ. Παλαμάς και η Μεγάλη Ιδέα», περ. Ομπρέλλα, τρίμηνο περιοδικό για τα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό, τεύχ. 46, Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 1999, σελ. 4-8.

-«Το τέλος της ενότητας», εφημ. Ποντιακή Φωνή, Δεκέμβριος 1999, αριθ. 85, σελ. 10.

-«Σύντομος απολογισμός της χρονιάς που πέρασε», εφημ. Ποντιακή Φωνή, Δεκέμβριος 1999, αριθ. 85, σελ. 9.

-«Ο ελληνισμός είναι μια ενότητα ενιαία, δεν είναι κατατεμαχισμένος χώρος», συνέντευξη, εφημ. Ο Παρατηρητής της Θράκης, ημερήσια εφημερίδα της Κομοτηνής, 13 Δεκεμβρίου 1999, σελ. 18, 20. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο Ο Παρατηρητής της πολυφωνίας, μεταφρασμένο και στη ρωσική γλώσσα με τον τίτλο «Greki-eto edinayia odsina, ane raskromsanii kusok», σελ. 19, 27.

-«Έλληνες του Πόντου: Ξένοι παντού;» εφημ. Ακρόπολις, αφιέρωμα, 28 Δεκεμβρίου 1999, σελ. 13.

-«Ελληνόφωνες ομάδες στην Τουρκία», εφημ. Η Καθημερινή, 16 Ιανουαρίου 2000, σελ. 30.

-«Τουρκία: 300.000 ελληνόφωνοι ζητούν ταυτότητα», εφημ. Η Καθημερινή, 30 Ιανουαρίου 2000, σελ. 34.

-«Ο Ατατούρκ και οι Έλληνες», εφημ. Η Καθημερινή, 12 Μαρτίου 2000, σελ. 36.

-«Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα», αναδηοσίευση, εφημ. Oφίτικα Νέα, δίμηνη έκδοση του Ποντιακού Συλόγου «Υψηλάντης» Ν. Τραπεζούντας ν. Πιερίας, αριθ. 20, Ιανουάριος 2000, σελ.

-«Να εκφραστεί η τρίτη γενιά των προσφύγων του ’22», εφημ. Μικρασιατική Ηχώ, αριθ. 344, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2000, σελ. 3.

-«Οι Νιώτηδες της Κρήτης», εφημ. Κρητικά Νέα, ανεξάρτητη εφημερίδα προβολής και προάσπισης των κρητικών συμφερόντων, αριθ. 365, Μάρτιος 2000, σελ. 18.

-«Να εκφραστεί η τρίτη γενιά των προσφύγων του ’22», περ. Ποντιακή Λύρα, αναδημοσίευση, τεύχ. 75, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2000, σελ. 62-63.

-«Η επικαιρότητα του ποντιακού ελληνισμού», περ. Ελληνική Διεθνής Γλώσσα, τριμηνιαίο περιοδικό, τεύχ. 5 (41), Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2000, σελ. 428-439.

-«Μικρά Ασία: Λευκές σελίδες στη νεοελληνική ιστορία», εφημ. Μικρασιατική Ηχώ, αριθ. 345, Μάρτιος-Απρίλιος 2000, σελ. 8-9.

-«Ο Τύπος ως μέσο μαζικής επικοινωνίας», εφημ. Η Καθημερινή, 9 Απριλίου 2000, σελ. 31.

-«Πώς δρα το οργανωμένο έγκλημα στην Τουρκία», (βιβλιοπαρουσίαση: Φρανκ Μποφενκερκ – Γιουτζέλ Γεσιλγκόζ, Η τουρκική μαφία, μετ. από τα ολλανδικά Μ. Ιωσηφίδου – Μ. Μπονάτσου, Αθήνα, εκδ. Καστανιώτη, 1999) εφημ. Η Καθημερινή, 9 Απριλίου 2000, σελ. 50.

-«Η εποχή του Παλαμά», αναδημοσίευση, εφημ. Ποντιακή Φωνή, Απρίλιος 2000, αριθ. 89, σελ. 2-4.

-«Το ολοκαύτωμα σε Πόντο και Ιωνία», εφημ. Η Καθημερινή, 21 Μαϊου 2000, σελ. 39.

-«Οι Πόντιοι της Αυστραλίας», εφημ. Ποντιακή Φωνή, Μάϊος 2000, αριθ. 90, σελ. 8.

-«Η γενοκτονία στον Πόντο 1916-1923», εφημ. Οφίτικα Νέα, Ιούλιος 2000,  σελ.11-12.

-«Το άγνωστο γλωσσικό ζήτημα και το 20γράμματο αλφάβητο», περ. Έρεισμα, φθινόπωρο-χειμώνας 1999, τεύχ. 18-19,  σελ. 15-53.

-«Μικρά Ασία: Λευκές σελίδες στη νεοελληνική ιστορία», β’ μέρος, εφημ. Μικρασιατική Ηχώ, αριθ. 346, Μάιος-Ιούνιος 2000, σελ. 8-9, 12.

-«Τουρκική κοινωνία και γενοκτονίες», εφημ. Η Καθημερινή, 18 Ιουνίου 2000, σελ. 39.

-«Η θρησκεία στα ολοκληρωτικά καθεστώτα», εφημ. Η Καθημερινή, 30 Ιουλίου 2000, σελ. 23.

-«H δυναμική των Ελλήνων της διασποράς», εφημ. Η Καθημερινή, 13 Αυγούστου 2000, σελ. 2.

-«Έλληνες του Πόντου, ένας λαός σε διασπορά», εφημ. Η Καθημερινή, 13 Αυγούστου 2000, σελ. 35.

-«Μικρά Ασία: Λευκές σελίδες στη νεοελληνική ιστορία», γ’ μέρος, εφημ. Μικρασιατική Ηχώ, αριθ. 346, Μάιος-Ιούνιος 2000, σελ. 10-11.

-«Ο Βενιζέλος της ήττας» (αναδημοσίευση), εφημ. Οφίτικα Νέα, Αύγουστος 2000,  σελ.11.

-«Αναζητώντας την ταυτότητα του ελληνισμού» (αναδημοσίευση), εφημ. Ποντιακή Φωνή, Ιούλιος-Αύγουστος 2000, σελ. 8-10.

-«Τουρκική κοινωνία και γενοκτονίες» (αναδημοσίευση), εφημ. Ποντιακή Φωνή, Ιούλιος-Αύγουστος 2000, σελ. 8-10.

-«Τα τρία ελληνικά λάθη στη Σμύρνη», εφημ. Η Καθημερινή, 24 Σεπτεμβρίου 2000, σελ. 36.

-«Ο Ρομαντισμός έχει σύγχρονο πρόσωπο», (βιβλιοπαρουσίαση: Michael Lowy-Rοbert Sayre, Εξέγερση και μελαγχολία. Ο Ρομαντισμός στους αντίποδες της Νεοτερικότητας, εισαγωγή Γιώργος Καραμπελιάς, Αθήνα, εκδ. Εναλλακτικές Εκδόσεις, 1999), εφημ. Η Καθημερινή, 1 Οκτωβρίου 2000, σελ. –.

-«Ελληνισμού πληγές» (επιστολή), εφημ Ελευθεροτυπία, 10 Οκτωβρίου 2000, σελ. 10.

-«Παλιννόστηση και κοινωνικός αποκλεισμός», (βιβλιοπαρουσίαση: Μαρία Βεργέτη, Παλιννόστηση και κοινωνικός αποκλεισμός, Θεσσαλονίκη, εκδ. Κυριακίδη, 1999), εφημ. Η Καθημερινή, 3 Δεκεμβρίου 2000, σελ. 59.

-«Ανατομία της Τουρκίας», (βιβλιοπαρουσίαση: Hugh Poulton, Hμίψηλο, γκρίζος λύκος και ημισέληνος, μετ. Εύα Πέππα, Αθήνα, εκδ. Οδυσσέας, 1999), εφημ. Η Καθημερινή, 31 Δεκεμβρίου 2000, σελ. –.

-«Γενοκτονία αλά Τούρκα», (βιβλιοπαρουσίαση: Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, Γενοκτονία στον Εύξεινο Πόντο. Διπλωματικά έγγραφα από τη Βιέννη (1909-1918)), Θεσσαλονίκη, εκδ. Εύξεινος Λέσχη, 1999), εφημ. Η Καθημερινή, 7 Ιανουαρίου 2001, σελ. 43.

-«Οι Αρμένιοι άνοιξαν τον δρόμο», συνέντευξη που δημοσιεύει ο Γ. Αποστολίδης, εφημ. Έθνος της Κυριακής, 21 Ιανουαρίου 2001, σελ. 54.

-«Τι θα γίνει με τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», εφημ. Καθημερινή, 21 Ιανουαρίου 2001, σελ. –.

-«Επαναπροσέγγιση με τους Τούρκους: Ναι, αλλά πώς;», εφημ. Ρωμανία, αριθ. 17, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2001, σελ. 3.

-«Η άγνωστη Τουρκία», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, αριθ. 113, Φεβρουάριος 2001, σελ. 34-35.

-«Η γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας», εφημ. Καθημερινή, 18 Φεβρουαρίου 2001, σελ. 37.

-«Νέο ατόπημα κατά του μικρασιατικού ελληνισμού», εφημ. Καθημερινή, 23 Φεβρουαρίου 2001, σελ. 13.

-«Νέα ύβρις κατά των Μικρασιατών Ελλήνων», εφημ. Μικρασιατική Ηχώ, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2001, σελ. 9-10.

-«Μια άλλη εκδοχή για την επανάσταση του ’21», εφημ. Καθημερινή, 25 Μαρτίου 2001, σελ. 31.

-«Η γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο», εφημ. Καθημερινή, 3 Ιουνίου 2001, σελ. 30.

-«Στο σκαμνί οι ελληνόφωνοι της Τουρκίας», εφημ. Καθημερινή, 21 Ιουλίου 2002, σελ. 27.

-«Η παρουσία των Ελλήνων στο Ιράκ», εφημ. Καθημερινή, 26 Απριλίου 2003, σελ. 5.

-«Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», εφημ. Καθημερινή, 18 Μαϊου 2003, σελ. 33.

6.2. Δημοσιεύσεις ανά περιοδικό

0002__6.2.1. Oικονομικός Ταχυδρόμος (εβδομαδιαίο περιοδικό)

-«Ο Μαρξισμός Λενινισμός καταρρέει στην  ΕΣΣΔ», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 48(1856), 30 Νοεμβρίου 1989, σελ. 26-28.

-«Ριζοσπάστης. Ενα Προβληματικό Ελληνικό Κολχόζ στη Γεωργία επί Στάλιν», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 48(1856), 30 Νοεμβρίου 1989, σελ. 28-30.

-«Ποντιακός Ελληνισμός της ΕΣΣΔ: Είμαστε Εδώ», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, 1 Φεβρουαρίου 1990, σελ. 28-30.

-«Πόσο Ακριβά Πλήρωσαν οι Ελληνες του Πόντου, της Ρωσίας και οι Αρμένιοι την Οκτωβριανή Επανάσταση», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 48(190), 29 Νοεμβρίου 1990, σελ. 26-28.

-«Ελληνική Δημοκρατία στη Μαύρη Θάλασσα;» περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, 4 Απριλίου 1991, σελ. 14.

-«Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ και η σημασία του εκεί ελληνισμού», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 34(1998), 20 Αυγούστου 1992, σελ. 39-43.

-«Η άγνωστη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ.  35 (2052), 2 Σεπτεμβρίου 1993, σελ. 22-27.

-«Ε, όχι κριτική και από τους Ρώσους!», περ. Οικονο­μικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 22(2091), 2 Ιουνίου 1994, σελ. 37-38.

-«Οι άγνωστοι Ελληνες του Πόντου. Από τη Μικρά Ασία στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 53.

-«Η αφύπνιση του Καυκάσου και το ελληνικό εθνικό κίνημα την περίοδο 1917-1921», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 58-71.

0003__-«Η ελληνική πολιτιστική ανάπτυξη κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου στην ΕΣΣΔ», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, φ.28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 75-76.

-«Οι σταλινικές διώξεις κατά των Ελλήνων», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 78-83.

-«Περεστρόϊκα και αναγέννηση των Ελλήνων», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 87-91.

-«Το συνέδριο της Αυτονομίας. Το 1ο Πανενωσιακό Συνέδριο Ελλήνων», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 95-100.

-«Μετά την κατάρρευση»,  περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 101-102.

-«Η πρώην Σοβιετική Ενωση και η Τουρκία σε παράλληλες πορείες», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 104-104.

-«Ο απολογισμός της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 106-124.

-«Τα ελληνικά μέσα μαζικής επικοινωνίας στην πρώην ΕΣΣΔ», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 126-129.

-«Οι απογραφικές απάτες για τους Ελληνες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 132.

-«Οι άγνωστοι Ελληνες του Πόντου. Από τη Μικρά Ασία στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 53.

-«Οταν ο ελληνισμός αρχίζει να ξυπνά!», περ. Οικονο­μικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 166.

-«Το Ελληνικό  Brain Drain!», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 172.

-«Sukhumi Delendum Est!», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 173-184.

-«Πως έγινε η γενοκτονία των Ποντίων», περ. Οικονο­μικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 204.

-«Κούρδοι: Η εκδίκηση της Μικράς Ασίας!» (αναδημοσίευση), Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 207-208.

-«Πως νοιώθει μια Γεωργιανή!», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097), 14 Ιουλίου 1994, σελ. 208.

-«Εν κατακλείδι!», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 28(2097),14 Ιουλίου 1994, σελ. 209.

-«Οι εξισλαμισμένοι Έλληνες στη σημερινή Τουρκία», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 35 (2208),  29 Αυγούστου 1996, σελ. 87-91.

-«Pontos Kulturu του Omer Asan», περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ.  35 (2208),  29 Αυγούστου 1996, σελ. 89.

Βασιλικοί Τάφοι στη Βακτριανή του Βίκτορος Σαρηγιαννίδη» (βιβλιοπαρουσίαση), περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ.  36 (2209),  5 Σεπτεμβρίου 1996, σελ. 91.

-«Η ελάχιστη συμβολή», Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και το βορειοηπειρωτικό, ειδική έκδοση περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 7(2232), 13 Φεβρουαρίου 1997, σελ. 8-11.

-«Βορειοηπειρώτες και Πόντιοι: Παράλληλες πορείες», Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και το βορειοηπειρωτικό, περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 7(2232), 13 Φεβρουαρίου 1997, σελ. 57-58.

-«Η ελλαδίτικη Αριστερά και το βορειοηπειρωτικό ζήτημα», Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και το βορειοηπειρωτικό, περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 7(2232), 13 Φεβρουαρίου 1997, σελ. 62-64.

-«Περί Διασποράς», Η οικονομία του απόδημου ελληνισμού, ειδική έκδοση, περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 48(2273), 27 Νοεμβρίου 1997, σελ. 8.

-«Οι πολιτικοί πρόσφυγες», Η οικονομία του απόδημου ελληνισμού, περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 48(2273), 27 Νοεμβρίου 1997, σελ. 84.

-«Στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κεντρική Ασία», Η οικονομία του απόδημου ελληνισμού, περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 48(2273), 27 Νοεμβρίου 1997, σελ. 86-88.

0005__-«Οι Έλληνες στις συγκρούσεις του Καυκάσου», Η οικονομία του απόδημου ελληνισμού, περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 48(2273), 27 Νοεμβρίου 1997, σελ. 90.

-«Η ανταλλάξιμη περιουσία και η απίστευτη ιστορία της», Η οικονομία του απόδημου ελληνισμού, περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 48(2273), 27 Νοεμβρίου 1997, σελ. 92.

-«Το νέο Συμβούλιο, οι νέες προκλήσεις», Η οικονομία του απόδημου ελληνισμού, περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, τεύχ. 2(2279), 8 Ιανουαρίου 1998,  σελ. 56-57.

6.2.3. Ελλοπία (περιοδική έκδοση για τα εθνικά θέματα)

-«Ποντιακός Ελληνισμός της ΕΣΣΔ… Ο Αγνωστος Ελληνισμός της Μαύρης Θάλασσας», περ. Ελλοπία., τεύχ.1, Απρίλιος-Μάιος 1990, σελ. 29-45.

-«Τα ελληνικά αντισταλινικά τραγούδια»,  περ. Ελλοπία., τεύχ.1, Απρίλιος-Μάιος 1990, σελ. 40-41.

-«SOS Racism», περ. Ελλοπία., τεύχ.1, Απρίλιος-Μάιος 1990, σελ. 41.

-«Το ποντιακό μας ανέκδοτο», περ. Ελλοπία., τεύχ.1, Απρίλιος-Μάιος 1990, σελ. 41.

-«Xρονικό του ποντιακού ζητήματος», περ. Ελλοπία., τεύχ.1, Απρίλιος-Μάιος 1990, σελ. 42-44.

-«Να καταδικαστεί η Τουρκία για τη Γενοκτονία των Ποντίων», περ. Ελλοπία, τεύχ. 1,  Απρίλιος-Μάιος 1990, σελ. 38.

-«Απίστευτο κι όμως αληθινό» (σχόλιο),  περ. Ελλοπία, τεύχ. 2, καλοκαίρι 1990, σελ. 3.

-«Η δύναμη της προσφυγικής μνήμης» (σχόλιο),  περ. Ελλοπία, τεύχ. 2, καλοκαίρι 1990, σελ. 48.

-«Στην ΕΣΣΔ και στην Ελλάδα: Για το δικαίωμα στη μνήμη», περ. Ελλοπία, τεύχ. 2, καλοκαίρι 1990, σελ. 49.

-«Πρώτο διεθνές συνέδριο ελληνικής ιστορίας», περ. Ελλοπία, τεύχ. 2, καλοκαίρι 1990, σελ. 72.

-«Frank Weber: Ο επιτήδειος ουδέτερος. Η τουρκική πολιτική κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» (βιβλιοπαρουσίαση), περ. Ελλοπία, τεύχ. 2, καλοκαίρι 1990, σελ. 71.

-«Κώστας Φωτιάδης: Ο ελληνισμός της Κριμαίας», (βιβλιοπαρουσίαση), περ. Ελλοπία, τεύχ. 2, καλοκαίρι 1990, σελ. 71.

-«Τα αρχαία της Περγάμου, η ελληνική αφασία και το τουρκικό θράσος», περ. Ελλοπία, τεύχ. 3, φθινόπωρο 1990, σελ. 4.

-«»Οι Τούρκοι βρίσκονται προ των πυλών της Αθήνας» γράφει η τουρκική εφημερίδα Ταν» (σχόλιο), περ. Ελλοπία, τεύχ. 3, φθινόπωρο 1990, σελ. 4.

-«Επιτέλους κινείται» (σχόλιο), περ. Ελλοπία, τεύχ. 4, χειμώνας 1990, σελ. 3.

-«Το κίνημα Μεμοριάλ είναι δικιά μας υπόθεση»,  περ. Ελλοπία, τεύχ. 4, χειμώνας 1990, σελ. 16.

-«Ποιός φοβάται το Ισλάμ; Οι εξισλαμισμένοι Ελληνες διαμόρφωσαν το χάρτη της περιοχής μας!» περ. Ελλοπία, τεύχ. 4, χειμώνας 1990, σελ. 42- 44.

-«Για το Εθνικό Ζήτημα στη Τουρκία», περ. Ελλοπία, τεύχ. 5, άνοιξη 1991, σελ. 20.

-«Οι Τούρκοι εξακολουθούν να αλλάζουν τα ελληνικά τοπωνύμια στον Πόντο», περ. Ελλοπία, τεύχ. 5, άνοιξη 1991, σελ. 2.

-«Το θράσος των Τούρκων και η ενδοχώρα των νησιών μας» (σχόλιο), περ. Ελλοπία, τεύχ. 5, άνοιξη 1991, σελ. 3.

-«Michel Heller: Ο σοβιετικός άνθρωπος» (βιβλιοπαρουσίαση), περ. Ελλοπία, τεύχ. 6, καλοκαίρι 1991, σελ. 71.

-«Το Α’ συνέδριο των Ελλήνων της ΕΣΣΔ. Ελληνική Δημοκρατία στη Μαύρη Θάλασσα!», περ. Ελλοπία, τεύχ. 6, καλοκαίρι 1991, σελ. 30-33.

-«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η τουρκική αντίδραση»,  περ. Ελλοπία, τεύχ. 6, καλοκαίρι 1991, σελ. 37-39.

-«Οζάλ… σ’ ευχαριστούμε!» (σχόλιο),  περ. Ελλοπία, τεύχ. 6, καλοκαίρι 1991, σελ. 4.

-«Η στάση του ελλαδικού κομμουνιστικού κινήματος κατά τη μικρασιατική εκστρατεία και οι ευθύνες του για την ήττα», περ. Ελλοπία, τεύχ. 7, φθινόπωρο 1991, σελ. 52-55.

-«Μνήμες πραξικοπήματος» (σχόλιο), περ. Ελλοπία, τεύχ. 7, φθινόπωρο 1991, σελ. 3.

-«Ο πατριωτισμός και η ιστορική μνήμη στους Έλληνες της ΕΣΣΔ», περ. Ελλοπία, τεύχ. 7, φθινόπωρο 1991, σελ. 3.

-«Ελληνολατρεία στην ΕΣΣΔ»,  περ. Ελλοπία, τεύχ. τεύχ. 7, φθινόπωρο 1991, σελ. 43.

-«Οι ευθύνες των μεγάλων δυνάμεων για την καταστροφή του ελληνισμού της Ανατολής», περ. Ελλοπία, τεύχ. 8, χειμώνας 1991-1992, σελ. 42-43.

-«Ας θυμηθούμε τους φίλους Αλβανούς!»,  περ. Ελλοπία, τεύχ. 8, χειμώνας 1991-1992, σελ. 3.

-«Η Σπάρτη της Λακωνίας και η Σπάρτη της Πισιδίας» (σχόλιο),  περ. Ελλοπία, τεύχ. 8, χειμώνας 1991-1992, σελ. 4.

-«Οι Ελληνικές μειονότητες στην Ανατολική Ευρώπη», περ. Ελλοπία, τεύχ. 9, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1992, σελ. 31.

-«Μπροστά στο νέο προσφυγικό πρόβλημα», περ. Ελλοπία, τεύχ. 9, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1992, σελ. 38-42.

-«Οι «Ρωσοπόντιοι» και οι άθλιοι Βαλκάνιοι» (σχόλιο), περ. Ελλοπία, τεύχ. 9, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1992, σελ. 3.

-«Ο Βιολιστής στη Στέγη» (σχόλιο), περ. Ελλοπία, τεύχ. 9, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1992, σελ. 4.

-«Γιατί εγκαταλείπουν οι Ελληνες την τεύχ. ΕΣΣΔ; Συνέντευξη του προέδρου του Κυβερνητικού Συμβουλίου των Ελλήνων της ΕΣΣΔ.», περ. Ελλοπία, τεύχ. 9, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1992, σελ. 48-49.

-«Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και οι συνέπειες για τον ελληνισμό.», περ. Ελλοπία, τεύχ. 10, Απρίλιος-Μάϊος 1992, σελ. 44-47.

-«Αναζητώντας τις πατρίδες της Ανατολής», περ. Ελλοπία, τεύχ. 10, Απρίλιος-Μάϊος 1992, σελ. 29-31.

Το Ποντιακό Θέατρο του Ερμή Μουρατίδη» (βιβλιοπαρουσίαση),  περ. Ελλοπία, τεύχ. 10, Απρίλιος-Μάϊος 1992, σελ. 71.

-«Το Ελληνικό Κοινοβούλιο προχωρεί στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων», περ. Ελλοπία, τεύχ. 10, Απρίλιος-Μάϊος 1992, σελ. 6.

-«Γκρέκοι-Ουζμπέκοι ντρουζιά ι μπράτια να βέκι!» (σχόλιο), περ. Ελλοπία, τεύχ. 10, Απρίλιος-Μάϊος 1992, σελ. 6.

-«Το κράτος και… ο εραστής!» (σχόλιο),  περ. Ελλοπία, τεύχ. 10, Απρίλιος-Μάϊος 1992, σελ. 6.

-«Χριστιανικές Αποκαλύψεις στη Σημερινή Τουρκία», περ. Ελλοπία, τεύχ. 11, καλοκαίρι 1992, 30-31.

-«Το Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο: Η Πολιτική Αφύπνιση του Ελληνισμού της Ανατολής. Το Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο», περ. Ελλοπία, τεύχ. 11, καλοκαίρι 1992, σελ. 32-37.

-«Θράκη! Θράκη!» (σχόλιο), περ. Ελλοπία, τεύχ. 11, καλοκαίρι 1992, σελ. 3.

-«Το νερό, οι Άραβες και η Τουρκία» (σχόλιο), περ. Ελλοπία, τεύχ. 11, καλοκαίρι 1992, σελ. 3.

-«Εθνικό ζήτημα και τρομοκρατία. Διαλογισμοί με αφορμή μια συνέντευξη στη Χουριέτ», περ. Ελλοπία, τεύχ. 12, Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 1992, σελ. 29-30.

-«Η επικαιρότητα της ιστορίας των Ελλήνων της πρώην ΕΣΣΔ», περ. Ελλοπία. τεύχ. 12, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1992, 38-41.

-«70 χρόνια χωρίς την Ιωνία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη», περ. Ελλοπία, τεύχ. 13, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1992, 3-4.

-«Μπράβο η τέταρτη γενιά» (σχόλιο), περ. Ελλοπία, τεύχ. 13, Νοέμβριος-Δεκέμβριος  1992, 5.

-«Οι αφίσες της μνήμης, της οργής και της διεκδίκησης», περ. Ελλοπία, τεύχ. 13, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1992, σελ. 52- 53.

-«Η Παρευξείνια Συνεργασία, οι Τουρκικές Φοβίες και ο Ελληνικός Αλυτρωτισμός», περ. Ελλοπία, τεύχ. 14, Ιανουάριος- Φεβρουάριος 1993, σελ. 4.

-«Οι Νεοκύπριοι, οι Πόντιοι και το Φόρεϊν Οφις», περ. Ελλοπία, τεύχ. 14., Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1993, σελ. 4.

-«Οι Μουσουλμάνοι Ρωμιοί της Σημερινής Τουρκίας», περ. Ελλοπία, α’ μέρος, τεύχ. 14, Ιανουάριος-Φεβρουάριος  1993, σελ. 44-47.

-«Η φυγή των Ελλήνων της πρώην ΕΣΣΔ στην Ελλάδα. Αιτίες και προσδοκίες», περ. Ελλοπία, α’ μέρος, τεύχ. 14, Ιανουάριος- Φεβρουάριος 1993, σελ. 52-54.

-«Να αποκατασταθεί η νομιμότητα στην Ιμβρο και Τένεδο», περ. Ελλοπία, τεύχ. 15, Ανοιξη 1993, σελ. 4.

-«Τα αλβανο-ρουμανο-σκοπιανά όνειρα και ο βλαχικός ελληνισμός», περ.  Ελλοπία, τεύχ. 15, Ανοιξη 1993, 4.

-«Οι νέοι Ελληνες πρόσφυγες από την Αμπχαζία του Καυκάσου», περ. Ελλοπία 17, Φθινόπωρο 93, 37-41.

-«Η φυγή των Ελλήνων της πρ. ΕΣΣΔ στην Ελλάδα. Αιτία και Προσδοκίες», περ. Ελλοπία, δ’ μέρος,  17, Φθινόπωρο 93, 42- 43.

-«Ο ελληνισμός της Αμπχαζίας και η ελλαδο-κυπριακή αλλοτρίωση!», περ. Ελλοπία, τεύχ.  18, Χειμώνας 1993, 3.

-«Κούρδοι: Η εκδίκηση της Μικράς Ασίας», περ. Ελλοπία, τεύχ.  19, Ανοιξη 1994, 3-4.

-«Πόντιοι και ελληνο-ρωσικές σχέσεις», περ. Ελλοπία, τεύχ.  19, Ανοιξη 1994, 4.

-«Ποντιακός ελληνισμός της πρώην ΕΣΣΔ: 75 χρόνια πολιτικής παρουσίας», περ. Ελλοπία, τεύχ. 19, Ανοιξη 1994, 41-46.

-«Ο φιλελληνισμός στην Κεντρική Ασία», περ. Ελλοπία, τεύχ. 21,Μάϊος-Ιούνιος 1994, 4-4.

-«Η αφορμή μιας πνευματικής απόδρασης..», περ. Ελλοπία, τεύχ. 21, Μάϊος-Ιούνιος 1994, 5-6.

6.2.4. Τότε (περιοδική έκδοση για ιστορικά θέματα)

-«Οι Πόντιοι στη Σοβιετική Ενωση», περ. Τότε, τεύχ. 31, Φεβρουάριος 1988, σελ. 35-40.

-«Η »Παρ’ Ολίγον»’ Ελληνική Δημοκρατία του Πόντου. Η Αλλη Ελλάδα», περ. Τότε, τεύχ. 35, Ιούνιος 1988, σελ. 16-20.

-«Τα Αντισταλινικά Τραγούδια των Ποντίων της ΕΣΣΔ. Μια Αγνωστη Αλλά Συγκλονιστική Κραυγή Απελπισίας», περ. Τότε, τεύχ. 36, Ιούλιος-Αύγουστος 1988, σελ. 15-19.

-«Μια Ζωή Ξεριζωμένη. Μια Αυτοβιογραφική Μαρτυρία της Σωτηρίας Παυλίδου», περ. Τότε, τεύχ. 36, Ιούλιος-Αύγουστος 1988, σελ. 15-19.

-«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ιστορικά Ντοκουμέντα», περ. Τότε, τεύχ. 37 (1Γ), καλοκαίρι 92, σελ. 45-49.

-«Τα Ποντιακό Αντάρτικο. Ο ένοπλος αγώνας των Ελλήνων του Πόντου», περ. Τότε, τεύχ. 38(2Γ), φθινόπωρο 1992, σελ. 38-43.

-«Οι Κρυπτοχριστιανοί και οι εξισλαμισμένοι Ελληνες στην Τουρκία σήμερα», περ. Τότε, τεύχ.  42, Μάϊος-Ιούνιος 93, σελ. 50-59.

6.2.5. Πειραϊκή  Εκκλησία (μηνιαίο περιοδικό)

-«Ελληνισμός του Πόντου. Από τη Γενοκτονία στην Αναγέννηση», περ. Πειραϊκή Εκκλησία Μηνιαίο Περιοδικό, Μάιος 1991, σελ. 42-43.

-«Το Α’ Συνέδριο των Ελλήνων της Σοβιετικής Ενωσης», περ. Πειραϊκή Εκκλησία , Μάιος 1991, σελ. 44-45.

-«Ελληνική αναγέννηση στην παλαιά ΕΣΣΔ», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, α’ μέρος, Ιανουάριος 1992, σελ. 28-31.

-«Ελληνική αναγέννηση στην παλαιά ΕΣΣΔ», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, β’ μέρος, Φεβρουάριος 1992, σελ. 28-31.

-«Οι Ελληνες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, α’ μέρος, τεύχ. 25(132), Φεβρουάριος 1993, σελ. 34-37.

-«Οι Ελληνες της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, β’ μέρος, τεύχ. 26(133), Μάρτιος 1993, σελ. 31-33

-«Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, τεύχ. 39(146), Μάϊος 1994, σελ. 34-37.

-«Οι ελληνικές κοινότητες στην Κεντρική Ασία», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, τεύχ.  52(159), Ιούλιος-Αύγουστος 1995, σελ. 40-42.

-«Η τύχη των ελληνικών μνημείων», περ. περ. Πειραϊκή Εκκλησία, τεύχ.  64(171), Σεπτέμβριος 1996, σελ. 28-31.

-«Η προσπάθεια για Ελληνο-Αρμενική Συνομοσπον­δία», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, τεύχ.  68(175), Ιανουάριος 1997, σελ. 28-31.

-«Ποντιακός Ελληνισμός», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, Μάιος 1998, σελ. 36-41.

-«Οι διώξεις κατά των Ελλήνων του Πόντου», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, Μάϊος 1999, σελ 40-45.

-«Το ελληνικό ολοκαύτωμα στη Μικρά Ασία», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, τεύχ. 98(205), Οκτώβριος 1999, σελ. 22-23.

-«Η άγνωστη Τουρκία», περ. Πειραϊκή Εκκλησία, αριθ. 113, Φεβρουάριος 2001, σελ. 34-35.

6.2.6. Σχολιαστής

-«Ορισμοί και αφορισμοί», περ. Σχολιαστής, τεύχ. 50, Μάιος 1987, σελ. 31-32.

-«Οι Έλληνες Πόντιοι στο επαναστατικό κίνημα», περ. Σχολιαστής τεύχ. 58 Ιανουάριος 1988, σελ. 56.

-«Παύλος Κερδεμελίδης. Από τον Πόντο στο Βόρειο Πόλο», περ. Σχολιαστής, τεύχ. 61, Φεβρουάριος 1988, σελ. 74-76.

-«Οι Πόντιοι Πρόσφυγες Από την ΕΣΣΔ: Ενα σύγχρονο δράμα», περ. Σχολιαστής, τεύχ. 83, Ιανουάριος 1990, σελ. 44-45.

6.2.7. Φυσιολάτρης (περιοδική έκδοση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού)

-«25η Μαρτίου: Ημέρα Ανακήρυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας του Πόντου», περ. Φυσιολάτρης, τεύχ. 93, Απρίλιος 1988, σελ. 32-33.

-«Οι Ελληνες Πόντιοι της ΕΣΣΔ», περ. Φυσιολάτρης, τεύχ. 94, Σεπτέμβριος 1988, σελ. 20.

-«Οι Τάσεις της Ελληνικής Λογοτεχνίας στη Σοβιετική Ενωση το Μεσοπόλεμο (1917-1938)», περ. Φυσιολάτρης, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 1990, σελ. 22-23.

-«Οδοιπορικό σε μια ΕΣΣΔ που Αλλάζει», περ. Φυσιολάτρης, τεύχ. 98, Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 1990, σελ. 24-24.

-«Διαλογισμοί με αφορμή μια συνέντευξη στη Χουριέτ», περ. Φυσιολάτρης, τεύχ. 102, χειμώνας 1992, σελ. 57-58.

-«Τα αρχαία της Περγάμου και το τουρκικό θράσος», περ. Φυσιολάτρης, τεύχ. 104, Μάιος 1993, σελ. 44.

6.2.8. Ερεισμα και Ιστορικό Ερεισμα (περιοδική έκδοση λόγου και τέχνης)

-«O ελληνικός Τύπος στη Μαύρη Θάλασσα», περ. Ερεισμα,, τεύχ.  2, Χανιά, Ιούνιος 1995, σελ. 20-24.

-«Ο ένοπλος αγώνας», περ. Ιστορικό Ερεισμα, ένθετο στο περιοδικό Ερεισμα, τεύχ.  2, Ιούνιος 1995, σελ. 26-31.

-«Το άγνωστο γλωσσικό ζήτημα και το 20γράμματο αλφάβητο», αφιέρωμα, περ. Έρεισμα, τεύχ. 18-19, φθιόπωρο-χειμώνας 1999, σελ. 14-53.

6.2.9. Άρδην (διμηνιαίο περιοδικό)

-«Ο ευρωλιγουρισμός και η ανατολίτικη μιζέρια μας», περ. Άρδην, τεύχ.  2, Μάϊος 1996, σελ. 23.

-«Η ελληνική Διασπορά οργανώνεται», περ. Άρδην, τεύχ.  2, Μάϊος 1996, σελ. 14.

-«Ένα αντι-κρητικό ανέκδοτο», περ. Άρδην, τεύχ.  4, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1996, σελ. 24.

-«Οι μουσουλμάνοι Ρωμιοί στη σημερινή Τουρκία», περ. Άρδην, τεύχ. 8, Μάϊος-Ιούνιος 1997, σελ. 11.

-«Με αφορμή τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης», περ. Άρδην, τεύχ. 11, Δεκέμβριος 1997, σελ. 12-14.

-«Η ελληνική Διασπορά», περ. Άρδην, τεύχ. 12, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1998, σελ. 14-19.

-«Ο ‘Ιός’ υπονομεύει την Ελευθεροτυπία», περ. Άρδην, τεύχ. 13, Απρίλιος-Μάϊος 1998, σελ. 67-68.

-«Το διχασμένο έθνος», περ. Άρδην, τεύχ. 14-15, Ιούνιος-Σεπτέμβριος 1998, σελ. 75-79.

5.2.10. Ποντιακά περιοδικά

-«Πώς Βλέπουν οι Ξένοι τους Πόντιους», περ. Ποντιακή Εστία τριμηνιαίο λαογραφικό περιοδικό της Παναγίας  Σουμελά, τεύχ. 82, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1990, σελ. 271-272.

-«Η Οδύσσεια των Ελλήνων του Πόντου. Μια Επιστημονική Ημερίδα στην Οξφόρδη» (αναδημοσίευση), περ. Ποντιακή Εστία, Μάρτιος-Απρίλιος 1991, σελ. 95-97.

-«Ο πόλεμος στην Αμπχαζία και οι συνέπειές στην ελληνική κοινότητα», α’ μέρος, περ. Ποντιακή Λύρα, τεύχ. 52, Μάϊος-Ιούνιος-Ιούλιος 1994, σελ. 20-21. Το β’΄μέρος δημοσιεύτηκε στο τεύχ. 53, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1994, σελ. 20-22. Το γ’ μέρος δημοσιεύτηκε στο τεύχ.  54, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1994, σελ. 22-24.

-«Η μοίρα του Κόκκινου Καπνά και η ιστορία των ελληνικών εφημερίδων στην πρώην ΕΣΣΔ», περ. Ποντιακή Λύρα, τεύχ.  52, Μάϊος-Ιούνιος-Ιούλιος 1994, σελ. 30-31.

-«Ισχυρές ελληνικές μειονότητες ζουν στον Εύξεινο Πόντο», περ. Ποντιακή Λύρα, περιοδική έκδοση του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου, τεύχ.  55, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 1995, σελ. 22-23. Το β’ μέρος στο τεύχ.  56, Απρίλιος-Μάϊος-Ιούνιος 1995, σελ. 22-24.

-«Στις ελληνικές κοινότητες της Κ.Α.Κ.» (αναδημοσίευση), περ. Ποντιακή Εστία, τεύχ. 106, Ιούλιος-Αύγουστος- Σεπτέμβριος 1995, σελ. 149-152.

-«Η ποντο-αρμενική συνομοσπονδία και το ελληνικό εθνικό κίνημα στον Πόντο  και την Υπερκαυκασία την περίοδο 1916-1923», περ. Ποντιακή Λύρα, τεύχ. 57, Ιούλιος-Αύγουστος- Σεπτέμβριος 1995, σελ. 16-18.

-«Με αφορμή το αντι-ποντιακό ρατσιστικό τηλεγράφημα του Itar-Tass» (αναδημοσίευση), περ. Ποντιακή Λύρα,  τεύχ.  53, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1994, σελ. 53-54.

-«Η ίδρυση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)», περ. Ποντιακή Λύρα, τεύχ.  58, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1995, σελ. 12- 14.

-«Πίσω από την τελωνειακή ένωση Ε.Ε.-Τουρκίας» (αναδημοσίευση), περ. Ποντιακή Λύρα, τεύχ.  58, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1995, σελ. 56-58.

-«Το γλωσσικό ζήτημα στις ελληνικές κοινότητες της πρώην ΕΣΣΔ», α’ μέρος, περ. Ποντιακή Λύρα,  Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 1996, σελ. 40-44.

-«Η ποντο-αρμενική συνομοσπονδία και το ελληνικό εθνικό κίνημα στον Πόντο  και την Υπερκαυκασία την περίοδο 1916-1923» (αναδημοσίευση), περ. Ποντιακή Εστία, τεύχ.  107, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1995,  σελ. 219-224.

-«Η ίδρυση του Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Η ελληνική διασπορά οργανώνεται» (αναδημοσίευση), περ. Ποντιακή Εστία, τεύχ. 108, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 1996, σελ. 36-40.

-«Η Γενοκτονία στον Πόντο 1916-1923», περ. Ποντιακή Εστία, τεύχ.  109, Απρίλιος-Μάϊος-Ιούνιος 1996, σελ. 83-88.

-«Οι εξισλαμισμένοι ελληνόφωνοι Ρωμιοί της Τουρκίας», περ. Ποντιακή Λύρα, τεύχ. 62, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1996, σελ. 16.

-«Ιωνία, Θράκη, Πόντος», (αναδημοσίευση) περ. Ακρίτεια, δίμηνη έκδοση των Ακριτών του Πόντου Σταυρούπολης, τεύχ.  2, Δεκέμβριος 1996-Ιανουάριος 1997, σελ. 11-12.

-«Pontos Kulturu. Ένα βιβλίο-σταθμός εκδόθηκε στην Τουρκία» (αναδημοσίευση), περ. Ακρίτεια, αριθ. 2, Δεκέμβριος 1996-Ιανουάριος 1997, σελ. 6.

-«Η Μικρασιατική Άμυνα και η Εθνοσυνέλευση του Πόντου»  (αναδημοσίευση), περ. Ποντιακή Λύρα, τεύχ. 65, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1997, σελ. 48-49.

-«Ο επίκαιρος μαύρος Σεπτέμβρης του ’22» (αναδημοσίευση), περ. Ακρίτεια, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 1997, σελ. 6.

-«Το επικίνδυνο πρόσωπο του παλαιοελλαδιτισμού ή πώς να κάνεις μια πετυχημένη προβοκάτσια», περ. Ακρίτεια, Ιανουάριος 1998, σελ. 10.

6.2.11. Άλλα περιοδικά

-«Πόντος. Μια άγνωστη ιστορία, ένα ανοιχτό πρόβλημα», περ. Convoy 7, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1987, τεύχ. 31.

-«Πόντιοι. Από το Τούρκικο στο Ρώσικο Σωβινισμό», περ. Ρήξη, τεύχ. 31-32, Μάιος 1988, σελ. 34-40.

-«Λένιν Χάρα, Χούρα, Χαραχούρα», περ. Ρήξη, τεύχ. 36, Οκτώβριος 1989, σελ. 22-24.

-«Επιχείρηση »Χρυσόμαλλο Δέρας»», περ. Ομογενειακό  Βήμα, μηνιαία έκδοση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, τεύχ.  3, Σεπτέμβριος 1993, σελ. 19-23.

-«Από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου!», περ. Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, μηνιαία έκδοση του Ε.Ε.Σ., τεύχ.  4, Δεκέμβριος 1994, σελ. 16-18.

-«Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ και η ελληνική μειονότητα», περ. Πολιτικά Θέματα, εβδομαδιαία πολιτική και οικονομική επιθεώρηση, δημισιεύτηκε σε συνέχειες ξεκινώντας από το τεύχ.  1070 (1-7-1995), τεύχ.  1071 (7-7-1995), κ.λπ.

-«To γλωσσικό ζήτημα στις ελληνικές κοινότητες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (1905-1938)», περ. Αντί, το Α’ μέρος στο τεύχ 585,  1 Σεπτεμβρίου 1995, σελ. 42-45, το Β’ μέρος στο τεύχ. 586, 15 Σεπτεμβρίου 1995, σελ. 42-44.

-«Ο ελληνικός Τύπος στον Εύξεινο Πόντο (19ος-20ος αιώνας)», περ. Τα Ιστορικά, τεύχ. 24-25, Ιούνιος-Δεκέμβριος 1996, σελ. 267-293.

-«Η Γενοκτονία στον Πόντο (1916-1923)» (αναδημοσίευση), περ. Ενδοχώρα, τεύχ. 51, Μάϊος-Αύγουστος 1997, σελ. 45-54.

-«Η ελληνική παρουσία στον Εύξεινο Πόντο μέσα από ένα συνέδριο ιστορικών στην Οδησσό», περ.Τα Ιστορικά, τόμ. 14, τεύχ. 26, Ιούνιος 1997, σελ. 205-207.

-«Η γενοκτονία του ποντιακού λαού», περ. Πολίτης, ένθετο, Λευκωσία-Κύπρος, τεύχ. 13, 16 Μαϊου 1999, σελ. 2-3.

-«Η εποχή του Παλαμά», εισαγωγικό κείμενο στο αφιέρωμα «Ο Κ. Παλαμάς και η Μεγάλη Ιδέα», περ. Ομπρέλλα, τρίμηνο περιοδικό για τα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό, τεύχ. 46, Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 1999, σελ. 4-8.

-«Η επικαιρότητα του ποντιακού ελληνισμού», περ. Ελληνική Διεθνής Γλώσσα, τριμηνιαίο περιοδικό, τεύχ. 5 (41), Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2000, σελ. 428-439.

6.3. Δημοσιεύσεις ανά εφημερίδα

6.3.1. Ελευθεροτυπία

-«H Συμμετοχή των Ποντίων στην Οχτωβριανή Επανάσταση (ή, Ποιός Χρωστάει σε Ποιόν;)» εφημ. Ελευθεροτυπία, 5 Δεκεμβρίου 1987, σελ. 41.

-«Μη Ξεχνάτε τους Ελληνες Πόντιους της Αρμενίας.», εφημ. Ελευθεροτυπία, 2 Ιανουαρίου 1989, σελ. 20.

-«Πόντιοι, Ελπίδες μετά την Οδύσσεια. Ελληνες  της Γεωργίας: Αναγέννηση Χάρη στον Αέρα της Περεστρόϊκα», εφημ. Ελευθεροτυπία, 14 Μαίου 1989, σελ. 20-21.

-«Από τον Πόντο στη Σιβηρία. Ενας Πόντιος Αφηγείται την Οδύσσειά του», εφημ. Ελευθεροτυπία, 3 Ιούλιος 1989.

-«Αυτόνομες Περιοχές Ζητούν οι Πόντιοι.», εφημ. Ελευθεροτυπία, 24 Ιούλιος 1989.

-«Πόντος. Μια Νέα Ελληνική Δημοκρατία», εφημ. Ελευθεροτυπία, 28 Δεκεμβρίου 1989, σελ. 32-33.

-«Η Υπερκαυκασία Είναι Κοντά μας», εφημ. Ελευθεροτυπία, 24 Ιανουαρίου 1990.

-«Η Γεωργία θα Ησυχάσει Οταν Γίνει Ανεξάρτητη», εφημ. Ελευθεροτυπία, 27 Αυγούστου 1990, σελ. 14-14.

-«Ποιός Φοβάται το Ισλάμ?» εφημ. Ελευθεροτυπία, 20Αυγούστου 1990, σελ. 46.

-«Το Αιγαίο ανήκει στο … Ισλάμ!» εφημ. Ελευθεροτυπία, 18 Ιανουαρίου 1991, σελ. 11.

-«500.000 Ελληνες της ΕΣΣΔ στη Δίνη του Εθνικισμού», εφημ. Ελευθεροτυπία, 15 Μαρτίου 1991, σελ. 14.

-«Αντιρρησίες και αντιρρήσεις», εφημ. Ελευθεροτυπία, 7 Ιουνίου 1991, σελ. 34.

-«Ελληνες στην τ. ΕΣΣΔ. Αγωνία και ελπίδες μετά το πραξικόπημα», εφημ. Ελευθεροτυπία, 3 Φεβρουαρίου 1992, σελ. 19-21.

-«Ελληνες της τ. ΕΣΣΔ. Από την Κριμαία στη Μολδαβία και από  κει στο Ταταριστάν,  εφημ. Ελευθεροτυπία, 4 Φεβρουαρίου 1992, σελ. 16-17.

-«Ελληνες της τ. ΕΣΣΔ. Οι »ελληνικές περιοχές» του Β. Καυκάσου», εφημ. Ελευθεροτυπία, 5 Φεβρουαρίου 1992, σελ. 16-17.

-«Ελληνες της τ. ΕΣΣΔ. Γεωργία: με τους γιούς των Αργοναυτών», εφημ. Ελευθεροτυπία, 6 Φεβρουαρίου 1992, σελ. 16-17.

-«Ελληνες της τ. ΕΣΣΔ. Κασπία-Μαύρη Θάλασσα: τα σχέδια των Τούρκων», εφημ. Ελευθεροτυπία, 8 Φεβρουαρίου 1992, σελ. 20-21.

-«Ο Πόντος Ξαναματώνει», εφημ. Ελευθεροτυπία, 22  Αυγούστου 1993, σελ. 32-33.

-«Η πυρπόληση της μνήμης», εφημ. Ελευθεροτυπία, 29 Αυγούστου 1993, σελ. 32-33.

-«Πρόσφυγες τέσσερεις φορές», εφημ. Ελευθεροτυπία, 5 Αυγούστου 1993, σελ. 34-34.

-«Το τέλος του Κόκκινου Καπνά’«, εφημ. Ελευθεροτυπία, 12 Σεπτεμβρίου 1993, σελ. 36.

-«Ο Καύκασος των Ελλήνων», εφημ. Ελευθεροτυπία, 31 Οκτωβρίου 1993, σελ. 40.

-«Ελληνες στην κυβέρνηση της Αμπχαζίας», εφημ. Ελευθεροτυπία, 31 Οκτωβρίου 1993, σελ. 41.

-«Αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας του ελληνισμού», εφημ. Ελευθεροτυπία, 27 Δεκεμβρίου 1994, σελ. 16, σελ. 41.

-«Δεν υπάρχει ρωσική γη χωρίς Ελληνες», εφημ. Ελευθεροτυπία, 28 Δεκεμβρίου 1994, σελ. 40-41.

-«Ελληνες στο αποκλεισμένο Γκρόζνι», εφημ. Ελευθεροτυπία, 14 Ιανουαρίου 1995, σελ. 12.

-«Γερμανικός ‘δάκτυλος’ στο ελληνικό ολοκαύτωμα», εφημ. Ελευθεροτυπία, αφιέρωμα, 19 Μαϊου 1995, σελ. 22, 43.

-«Η Πέργαμος, τα αρχαία και η αμνησία» (αναδημοσίευση), εφημ. Ελευθεροτυπία, 26 Ιουλίου 1995, σελ. 2.

-«Αύριο ‘φινάλε’ για τους Πόντιους», εφημ. Ελευθεροτυπία, 19 Αυγούστου 1995, σελ. 7.

-«Τι Ρωμαίοις εξώρτσανε ση Καζαχστάν μερέα», εφημ. Ελευθεροτυπία, 21 Αυγούστου 1995, σελ. 18, 39.-«Η ματωμένη απόβαση του Κεμάλ Ατατούρκ», εφημ. Ελευθεροτυπία, 19 Μαϊου 1996, σελ. 74.

-«Ουκρανία: 150.000 Έλληνες δεν ξεχνούν», εφημ. Ελευθεροτυπία, 15 Ιουλίου 1996, σελ. 18, 39.

-«Οι στέρες γέφυρες φιλίας», εφημ. Ελευθεροτυπία, 24 Ιουλίου 1996, σελ. 2.

-«Ελληνικά στον Πόντο, στη σκια της ΜΙΤ», εφημ. Ελευθεροτυπία, 20 Αυγούστου 1996, σελ. 7.

-«Η ‘Διακήρυξη του Βατούμι'», εφημ. Ελευθεροτυπία, 21 Αυγούστου 1996, σελ. 3

-«Οδοιπορικό: Οι εξισλαμισμένοι Έλληνες στη σημερινή Τουρκία», εφημ. Ελευθεροτυπία, 26 Αυγούστου 1996, σελ. 24-24.

-«Και Ρωμιοί στα θύματα της τουρκικής κρατικής τρομοκρατίας», εφημ. Ελευθεροτυπία, 30 Ιουλίου 1996, σελ. 44.

-«Η ‘Πολιτιστική Πρωτεύουσα’ κατά της ελληνικής διασποράς», εφημ. Ελευθεροτυπία, 30 Αυγούστου 1996, σελ. 36.

-«Συνάντηση ιστορικών στην Οδησσό», εφημ. Ελευθεροτυπία, 2 Οκτωβρίου 1996, σελ. 20.

-«Μια άγνωστη αγροτική εμπειρία», εφημ. Ελευθεροτυπία, 16 Δεκεμβρίου 1996, σελ. 18-19.

-«Η Ελλάδα των προσφύγων», εφημ, Ελευθεροτυπία, 5 Απριλίου 1997, σελ. 18-19.

-«Η Τουρκία και η ‘οριστική’ επίλυση του ποντιακού ζητήματος», εφημ Ελευθεροτυπία, 19 Μαϊου 1997, σελ. 60-61.

-«Αγία Σοφία Τραπεζούντας: Τζαμί, μουσείο ή εκκλησία;», εφημ. Ελευθεροτυπία, 9 Ιουλίου 1997, σελ. 23.

-«Οι αθώοι… και οι λύκοι» (δύο σχόλια για πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Πέργαμο), εφημ. Ελευθεροτυπία, 17 Ιουλίου 1997, σελ. 8-9.

-«Το αίνιγμα της πολιτικής Βενιζέλου», εφημ. Ελευθεροτυπία, 17 Σεπτεμβρίου 1997, σελ. 24-24.

-«Η σύγκρουση ντόπιων και προσφύγων», εφημ. Ελευθεροτυπία, 18 Σεπτεμβρίου 1997, σελ. 24-24.

-«Από τη ‘Νέα Τάξη’ στην τάξη της ΄Νέας Εποχής», εφημ. Ελευθεροτυπία, 19 Σεπτεμβρίου 1997, σελ. 28-29.

-«Από τον Φρύνιχο στον Κούνδουρο», εφημ. Ελευθεροτυπία, 19 Σεπτεμβρίου 1997, σελ. 28-29.

-«Σλαβομακεδόνες και πρόσφυγες», εφημ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 5 Απριλίου 1998, σελ. 84.

-«Μεταξύ συκοφαντίας και ύβρεως» (επιστολή), εφημ. Ελευθεροτυπία, 21 Μαϊου 1998, σελ. 88.

-«Το ελληνικό ολοαύτωμα», εφημ. Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 16 Μαϊου 1999, σελ. 96-97.

-«Τι προέκυψε από τη ΄΄Νέα Τάξη΄΄ πραγμάτων του ‘22», εφημ Ελευθεροτυπία, ένθετο αφιέρωμα Μικρασιατική Καταστροφή, 11 Σεπτεμβρίου 1999, σελ. 20-21.

-«Ελληνισμού πληγές» (επιστολή), εφημ Ελευθεροτυπία, 10 Οκτωβρίου 2000, σελ. 10.

6.3.2. Εθνος (ημερήσια εφημερίδα)

-«Το δράμα του Ελληνισμού», εφημ. Εθνος, 15 Σεπτεμβρίου 1993, σελ. 26-27.

-«Σχέδιο κατά των Ποντίων», εφημ. Εθνος, 16 Σεπτεμβρίου 1993, σελ. 36-37.

-«Η Ελλάδα απορρίπτει το αίτημα των Ποντίων», εφημ. Εθνος, 17 Σεπτεμβρίου 1993, σελ. 36-37.

-«Ο »γίγας» στηρίζεται σε πήλινα πόδια», εφημ. Εθνος, 18 Σεπτεμβρίου 1993, σελ. 34-34.

-«Μικρασία-Πόντος. Η άσβεστη φλόγα του ελληνισμού», εφημ Έθνος, 16 Σεπτεμβρίου 1996, σελ. 42.

-«500.000 Έλληνες ζουν στον Εύξεινο Πόντο», εφημ. Έθνος, 23 Σεπτεμβρίου 1996, σελ. 44, 14.

-«Οδησσός: 2.000 χρόνια ελληνικής παρουσίας», εφημ. Έθνος, 5 Οκτωβρίου 1996, σελ. 24.

-«Ο ποντιακός ελληνισμός στην πολιτική σκηνή», εφημ. Έθνος, 26 Σεπτεμβρίου 1996, σελ. 41.

-«Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη το Παγκόσμιο Συμβούλιο», εφημ. Έθνος της Κυριακής (συνέντευξη), 16 Μαϊου 1999, σελ 48.

6.3.3. Mεσημβρινή (ημερήσια εφημερίδα)

-«Ελληνική Δημοκρατία στην ΕΣΣΔ», εφημ. Μεσημβρινή, 26 Μαρτίου 1991, σελ. 4.

-«Ποπόφ: Να Μείνουμε Ελληνες!» εφημ. Μεσημβρινή, 11 Απριλίου 1991, σελ. 14.

-«Η Μικρασιατική Καταστροφή δεν Τελείωσε», εφημ. Μεσημβρινή, 12 Ιουνίου 1991, σελ. 20.

-«Γιατί οι Ελληνες Εγκαταλείπουν την ΕΣΣΔ», εφημ. Μεσημβρινή, 13 Ιουνίου 1991, σελ. 21.

6.3.4. Απογευματινή(ημερήσια εφημερίδα)

-«Να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ποντίων. Το σχέδιο και η μεθόδευση της εξόντωσης», εφημ. Απογευματινή, 24 Μαϊου 1993, σελ. 24.

-«Στη προκυμαία της Σμύρνης πνιγηκε η εθνική μας μνήμη», εφημ. Απογευματινή της Κυριακής (συνέντευξη), 16 Μαϊου 1999, σελ 46-47.

6.3.5. Nέα της Μόσχας (ελληνική, δεκαπενθήμερη, έκδοση της σοβιετικής εφημερίδας Moskovski Novosti)

-«Ποντιακά Νέα. Αντιπροσωπείες Ποντίων της Ελλάδας στην ΕΣΣΔ», εφημ. Νέα της Μόσχας, αριθ. 24 Σεπτεμβρίου 1989, σελ. 23.

-«Εντυπώσεις από τις Ελληνικές Κοινότητες της ΕΣΣΔ», εφημ. Νεα της Μόσχας, αριθ. 25, 19 Νοεμβρίου 1989, σελ. 21.

-«Ο Ποντιακός Χώρος Ενεργοποιείται για την Υποδοχή των Νέων Προσφύγων», εφημ. Νέα της Μόσχας, αριθ. 1(28), Ιανουάριος 1990, σελ. 21.

-«Στόχος μας η Ανακάλυψη της Πολιτιστικής ταυτότητας», εφημ. Νέα της Μόσχας, αριθ. 2(29), Φεβρουάριος  1990, σελ. 23.

-«Η Πρώτη Μεγάλη Ερευνα Δημόσιου Φορέα για τους Ελληνες Ποντίους Από την ΕΣΣΔ», εφημ. Νέα της Μόσχας, αριθ. 3(30), Μάρτιος 1990, σελ. 19.

-«Η Οδύσσεια των Ελλήνων του Πόντου. Μια Εντυπωσιακή Παρουσίαση του Ποντιακού Ζητήματος στο Ευρωκοινοβο­ύλιο, στο Στρασβούργο», εφημ. Νέα της Μόσχας, αριθ. 6(33), Ιούνιος 1990, σελ. 22.

-«Οι Τάσεις της Ελληνικής Λογοτεχνίας στην ΕΣΣΔ κατά το μεσοπόλεμο (1917-1938)» (αναδημοσίευση), εφημ. Νέα της Μόσχας, αριθ. 9(36), Σεπτέμβριος 1990, σελ. 21.

-«Προβλήματα και Προοπτικές για τους Ελληνες Πόντιους από την ΕΣΣΔ», εφημ. Νέα της Μόσχας, αριθ. 10(37), Οκτώβριος 1990, σελ. 23.

-«Η Οδύσσεια των Ελλήνων του Πόντου. Μια Επιστημονική Ημερίδα στην Οξφόρδη»,  εφημ. Νέα της Μόσχας, αριθ. 12(39), Δεκέμβριος 1990, σελ. 19.

6.3.6. Θεσσαλονίκη

-«1916-1923: Η γενοκτονία στον Πόντο» (αναδημοσίευση), εφημ. Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 1996, σελ. 54-54.

-«Τοπικισμός: επικίνδυνα φαινόμενα στη σύγχρονη Ελλάδα», εφημ. Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 1996, σελ. 30-31.

6.3.7. Καθημερινή

-«Οι Έλληνες στο μέσον των πολέμων του Καυκάσου», εφημ. Καθημερινή (ένθετο «Επτά Ημέρες»), 18 Ιουνίου 1995, σελ. 24-24.

-«Ο γλοςικος ελινικος εμφίλιος ςτιν ΕΣΣΔ», εφημ. Η Καθημερινή, 1 Αυγούστου 1999, σελ. 16.

-«Η θρησκειοποίηση του κομμουνισμού», εφημ. Η Καθημερινή, 15 Αυγούστου  1999, σελ. 10.

-«Οι σταλινικές διώξεις κατά των Ελλήνων», εφημ. Η Καθημερινή, 12 Σεπτεμβρίου 1999, σελ. 25.

-«Οι ευθύνες της Αριστεράς στο 1922», εφημ. Η Καθημερινή, 21 Νοεμβρίου 1999, σελ. 31.

-«Μικρασιατική Καταστροφή: Τεράστιες οι ευθύνες των Συμμάχων», εφημ. Η Καθημερινή, 28 Νοεμβρίου 1999, σελ. 31.

-«Ελληνόφωνες ομάδες στην Τουρκία», εφημ. Η Καθημερινή, 16 Ιανουαρίου 2000, σελ. 30.

-«Τουρκία: 300.000 ελληνόφωνοι ζητούν ταυτότητα», εφημ. Η Καθημερινή, 30 Ιανουαρίου 2000, σελ. 34.

-«Τhe father of modern Turkey and the Greeks», αγγλόφωνο ένθετο Καθημερινής στην εφημ. Herald Tribune, 17 Μαρτίου 2000, σελ. 3.

-«Ο Τύπος ως μέσο μαζικής επικοινωνίας», εφημ. Η Καθημερινή, 9 Απριλίου 2000, σελ. 31.

-«Πώς δρα το οργανωμένο έγκλημα στην Τουρκία», (βιβλιοπαρουσίαση: Φρανκ Μποφενκερκ – Γιουτζέλ Γεσιλγκόζ, Η τουρκική μαφία, μετ. από τα ολλανδικά Μ. Ιωσηφίδου – Μ. Μπονάτσου, Αθήνα, εκδ. Καστανιώτη, 1999) εφημ. Η Καθημερινή, 9 Απριλίου 2000, σελ. 50.

-«Το ολοκαύτωμα σε Πόντο και Ιωνία», εφημ. Η Καθημερινή, 21 Μαϊου 2000, σελ. 39.

-«Τουρκική κοινωνία και γενοκτονίες», εφημ. Η Καθημερινή, 18 Ιουνίου 2000, σελ. 39.

-«Η θρησκεία στα ολοκληρωτικά καθεστώτα», εφημ. Η Καθημερινή, 30 Ιουλίου 2000, σελ. 23.

-«H δυναμική των Ελλήνων της διασποράς», εφημ. Η Καθημερινή, 13 Αυγούστου 2000, σελ. 2.

-«Έλληνες του Πόντου, ένας λαός σε διασπορά», εφημ. Η Καθημερινή, 13 Αυγούστου 2000, σελ. 35.

-«Τα τρία ελληνικά λάθη στη Σμύρνη», εφημ. Η Καθημερινή, 24 Σεπτεμβρίου 2000, σελ. 36.

-«Ο Ρομαντισμός έχει σύγχρονο πρόσωπο», (βιβλιοπαρουσίαση: Michael Lowy-Rοbert Sayre, Εξέγερση και μελαγχολία. Ο Ρομαντισμός στους αντίποδες της Νεοτερικότητας, εισαγωγή Γιώργος Καραμπελιάς, Αθήνα, εκδ. Εναλλακτικές Εκδόσεις, 1999), εφημ. Η Καθημερινή, 1 Οκτωβρίου 2000, σελ. –.

-«Παλιννόστηση και κοινωνικός αποκλεισμός», (βιβλιοπαρουσίαση: Μαρία Βεργέτη, Παλιννόστηση και κοινωνικός αποκλεισμός, Θεσσαλονίκη, εκδ. Κυριακίδη, 1999), εφημ. Η Καθημερινή, 3 Δεκεμβρίου 2000, σελ. 59.

-«Ανατομία της Τουρκίας», (βιβλιοπαρουσίαση: Hugh Poulton, Hμίψηλο, γκρίζος λύκος και ημισέληνος, μετ. Εύα Πέππα, Αθήνα, εκδ. Οδυσσέας, 1999), εφημ. Η Καθημερινή, 31 Δεκεμβρίου 2000, σελ. –.

-«Γενοκτονία αλά Τούρκα», (βιβλιοπαρουσίαση: Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, Γενοκτονία στον Εύξεινο Πόντο. Διπλωματικά έγγραφα από τη Βιέννη (1909-1918)), Θεσσαλονίκη, εκδ. Εύξεινος Λέσχη, 1999), εφημ. Η Καθημερινή, 7 Ιανουαρίου 2001, σελ. 43.

-«Τι θα γίνει με τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», εφημ. Καθημερινή, 21 Ιανουαρίου 2001, σελ. –.

-«Η γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας», εφημ. Καθημερινή, 18 Φεβρουαρίου 2001, σελ. 37.

-«Νέο ατόπημα κατά του μικρασιατικού ελληνισμού», εφημ. Καθημερινή, 23 Φεβρουαρίου 2001, σελ. 13.

-«Η γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο», εφημ. Καθημερινή, 3 Ιουνίου 2001, σελ. 30.

-«Μια άλλη εκδοχή για την επανάσταση του ’21», εφημ. Καθημερινή, 25 Μαρτίου 2001, σελ. 31.

-«Η γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο», εφημ. Καθημερινή, 3 Ιουνίου 2001, σελ. 30.

-«Στο σκαμνί οι ελληνόφωνοι της Τουρκίας», εφημ. Καθημερινή, 21 Ιουλίου 2002, σελ. 27.

-«Η παρουσία των Ελλήνων στο Ιράκ», εφημ. Καθημερινή, 26 Απριλίου 2003, σελ. 5.

-«Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», εφημ. Καθημερινή, 18 Μαϊου 2003, σελ. 33.

6.3.8. Ακρόπολις

-«Έλληνες του Πόντου: Ξένοι παντού;» εφημ. Ακρόπολις, αφιέρωμα, 28 Δεκεμβρίου 1999, σελ. 13.

6.3.9. Ποντιακές εφημερίδες

-«Οι Πόντιοι. Μια Απάντηση στον Κωστή Μοσκώφ», εφημ. Ποντιακά Νέα Δεκαπενθήμερη Εφημερίδα, Μάρτιος 1988, σελ. 7.

-«Η Συμμετοχή των Ποντίων στην Οκτωβριανή  Επανάσταση», εφημ. Ποντιακά Νέα, Μάρτιος 1988, σελ. 4.

-«Ποντιακός Ελληνισμός και Ξένες  Δυνάμεις», εφημ. Ποντιακή Φλόγα, διμηνιαία εφημερίδα, αριθ. 1, Ιούνιος-Ιούλιος 1988, σελ. 3-6.

-«Οι Πόντιοι της ΕΣΣΔ», εφημ. Ποντιακή Φλόγα, αριθ. 2, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1988, σελ. 36-37.

-«Γαβριήλ Ποπόφ: Η Ελληνική Παρουσία στο Επίκεντρο των Πολιτικών Εξελίξεων της ΕΣΣΔ», εφημ. Ποντιακά Νέα δεκαπενθήμερη εφημερίδα, 29 Ιουνίου 1990, σελ. 1.

-«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» (αναδημοσίευση), εφημ. Ποντιακά Νέα, 29 Ιουνίου 1992, σελ. 3, 6.

-«Να θυμηθούμε τα παλιά μας ερείσματα στον Καύκασο και να κάνουμε επιθετική πολιτική διείσδυση», εφημ. Ελληνικός Πόντος, αριθ. 4, Ιανουάριος 1993, σελ. 14-14.

-«Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ιστορικά ντοκουμέντα», εφημ. Ποντιακά Νέα, αριθ. 291, 29 Σεπτεμβρίου 1993, σελ. 3, 8.

-«Odyssei Pontiiskih Grekof», εφημ. Eλληνική Διασπορά, μηνιαία εφημερίδα, Τιφλίδα, Γεωργία , Ιανουάριος 1994, σελ. 7-10.

-«Ο πόλεμος στην Αμπχαζία και οι ομαδικές σφαγές του ελληνισμού» (αναδημοσίευση), Ποντιακά Νέα, αριθ. 298, 27 Απριλίου 1994, σελ. 5-6.

-«Ο ελληνισμός στην Υπερκαυκασία υπέστη τις σταλινικές διώξεις», εφημ. Ποντιακά Νέα, αριθ. 300, 30 Ιουνίου 1994, σελ. 3, 6.

-«Στις ελληνικές κοινότητες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών της π. ΕΣΣΔ», εφημ. Δεσμός, μηνιαία εφημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, αριθ. 55, Μάρτιος- Απρίλιος 1995, σελ. 6.

-«Συνάντηση 200 Ελλήνων από Ελλάδα και τ. ΕΣΣΔ στο Βατούμι» (αναδημοσίευση), εφημ. Ένωση Ποντίων, αριθ. 209, Σεπτέμβριος 1996, σελ. 10.

-«Τουρκική απαγόρευση στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο » (αναδημοσίευση), εφημ. Ένωση Ποντίων, αριθ. 209, Σεπτέμβριος 1996, σελ. 11.

-«Οι εξισλαμισμένοι Έλληνες στη σημερινή Τουρκία» (αναδημοσίευση), εφημ. Ποντιακή Φωνή, αριθ. 56-57, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1996, σελ. 3.

-«Η Ανατολική μας μιζέρια» (αναδημοσίευση), εφημ. Ποντιακή Φωνή, αριθ. 56-57, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1996, σελ. 19.

-«Τι ρόλο έπαιξε η εφημερίδα Κόκκινος Καπνάς στα 1932-1937 στην ΕΣΣΔ», εφημ. Ποντιακά Νέα, αριθ. 320, 29 Σεπτεμβρίου 1996, σελ. 4.

-«Pontus Kulturu του Omer Asan» (αναδημοσίευση), εφημ Εύξεινος Λέσχη, αριθ. 275, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1996, σελ. 6.

-«Το επικίνδυνο πρόσωπο του τοπικισμού στη σύγχρονη Ελλάδα και ο ποντιακός ελληνισμός», εφημ. Ποντιακή Φωνή, αριθ. 58-59, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1996, σελ. 3.

-«Οι Έλληνες του Εύξεινου Πόντου», εφημ. Εύξεινος Πόντος, Θεσσαλονίκη, αριθ. 1, Φεβρουάριος 1997, σελ. 18-19.

-«Η αφύπνιση του ποντιακού ελληνισμού», εφημ. Εύξεινος Πόντος, τεύχ. 6, Ιούλιος 1997, σελ. 11.

-«Μετασχηματισμός του ποντιακού χώρου», εφημ. Ποντιακή Φωνή, αριθ. 66-67, Ιούλιος-Αύγουστος 1997, σελ. 2-3.

-«Η ελληνική μετανάστευση μέσα από τη ματιά των σοβιετικών», εφημ. Εύξεινος Πόντος, αριθ. 11, Δεκέμβριος 1997,  σελ. 16-17.

-«Το νέο προσφυγικό ζήτημα. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ», εφημ. Εύξεινος Πόντος, αριθ. 12, Ιανουάριος 1998, σελ. 12.

-«Το ελληνικό θέατρο στη Σοβιετική Ένωση του Μεσοπολέμου», εφημ. Εύξεινος Πόντος, αριθ. 12, Ιανουάριος 1998, σελ. 24.

-«Η στάση της ελληνικής πολιτείας και η πολιτική της αποκατάστασης», εφημ. Εύξεινος Πόντος, αριθ. 13, Φεβρουάριος 1998, σελ. 14.

-«Hava Turk Yiolari», (αναδημοσίευση), εφημ. Εύξεινος Πόντος, αριθ. 16, Μάϊος 1998, σελ. 3.

-«Με αφορμή τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης: Πώς να κάνεις μια πετυχημένη προβοκάτσια!»  εφημ. Εύξεινος Πόντος, αριθ. 16, Μάϊος 1998, σελ. 18-19.

-«Ο ελληνικός Τύπος στον Εύξεινο Πόντο (19ος-20ος αι.)», εφημ. Εύξεινος Πόντος, αριθ. 17, Ιούνιος 1998, σελ. 14-16.

-«Η ελληνική Διασπορά οργανώνεται», αναδημοσίευση, εφημ. Ένωση Ποντίων, αριθ. 225, Ιούλιος 1998, σελ. 7.

-«Ο ελληνικός Τύπος στον Εύξεινο Πόντο (19ος-20ος αιώνας)», αναδημοσίευση, εφημ. Ένωση Ποντίων, αριθ. 226, Αύγουστος 1998, σελ. 7.

-«Δυστυχώς, ο βασιλιάς είναι γυμνός!’, εφημ. Εύξεινος Πόντος, αριθ. 24, Ιανουάριος 1999, σελ. 22.

-«Η Ελλάδα των προσφύγων», αναδημοσίευση, εφημ. Τ’εμέτερον, τεύχ. 24, Ιανουάριος 1999, σελ. 3-4.

-«Το διχασμένο έθνος: Το δομικό πρόβλημα του ελληνισμού», αναδημοσίευση, εφημ. Εύξεινος Πόντος, αριθ. 26, Μάρτιος 1999, σελ. 14-16.

-«Η γενοκτονία στον Πόντο. Το ελληνικό ολοκαύτωμα», αναδημοσίευση, εφημ. Ποντιακή Φωνή, Ιούλιος 1999, σελ. 3.

-«Η πολιτιστική ανάπτυξη των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης κατά την περίοδο του μεσοπολέμου», αναδημοσίευση, εφημ. Ποντιακή Φωνή, Ιούλιος 1999, σελ. 8.

-«Η εγκατάσταση των Ελλήνων του Πόντου στη Ρωσία», εφημ. Ρωμανία, Δίμηνη έκδοση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, αριθ. 4, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1998, σελ. 3.

-«Το άχθος των προσφύγων ή… ποιός χρωστά σε ποιόν», αναδημοσίευση, εφημ. Ρωμανία, Δίμηνη έκδοση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, αριθ. 4, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1998, σελ. 3.

-«Ο Βενιζέλος της ήττας», αναδημοσίευση, εφημ. Ρωμανία, Δίμηνη έκδοση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, αριθ. 4, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1998, σελ. 8-9.

-«Από το Φρύνιχο στον Κούνδουρο», αναδημοσίευση, εφημ. Ρωμανία, Δίμηνη έκδοση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, αριθ. 4, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1998, σελ. 9.

-«Εβδομήντα επτά χρόνια χωρίς Μικρά Ασία», αναδημοσίευση, εφημ. Ρωμανία, Δίμηνη έκδοση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, αριθ. 5, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1998, σελ. 3. Δημοσιεύτηκε σε συνέχειες, στον αριθ. 6, 7, 8, 9, και 10.

-«Αγία Σοφία Τραπεζούντας: Τζαμί, μουσείο ή εκκλησία;», αναδημοσίευση, εφημ. Ρωμανία, Δίμηνη έκδοση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, αριθ. 5, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1999, σελ. 8.

-«Η πολιτιστική ανάπτυξη των Ελλήνων του Πόντου στη Σοβιετική Ένωση του μεσοπολέμου», αναδημοσίευση, εφημ. Ρωμανία, Δίμηνη έκδοση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, αριθ. 6, Μάρτιος-Απρίλιος 1999, σελ. 7.

-«Οι γενοκτονίες στην Τουρκία», εφημ. Ποντιακή Φωνή, αριθ. 81-8, Αύγουστος-Νοέμβριος 1999, σελ. 3.

-«Το τέλος της ενότητας», εφημ. Ποντιακή Φωνή, Δεκέμβριος 1999, αριθ. 85, σελ. 10.

-«Σύντομος απολογισμός της χρονιάς που πέρασε», εφημ. Ποντιακή Φωνή, Δεκέμβριος 1999, αριθ. 85, σελ. 9.

-«Να εκφραστεί η τρίτη γενιά των προσφύγων του ’22», περ. Ποντιακή Λύρα, αναδημοσίευση, τεύχ. 75, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2000, σελ. 62-63.

-«Η εποχή του Παλαμά», αναδημοσίευση, εφημ. Ποντιακή Φωνή, Απρίλιος 2000, αριθ. 89, σελ. 2-4.

-«Οι Πόντιοι της Αυστραλίας», εφημ. Ποντιακή Φωνή, Μάϊος 2000, αριθ. 90, σελ. 8.

-«Η γενοκτονία στον Πόντο 1916-1923», εφημ. Οφίτικα Νέα, Ιούλιος 2000,  σελ.11-12.

-«Αναζητώντας την ταυτότητα του ελληνισμού»(αναδημοσίευση), εφημ. Ποντιακή Φωνή, Ιούλιος-Αύγουστος 2000, σελ. 8-10.

-«Τουρκική κοινωνία και γενοκτονίες» εφημ. Ποντιακή Φωνή, Ιούλιος-Αύγουστος 2000, σελ. 8-10.

-«Ο Βενιζέλος της ήττας» (αναδημοσίευση), εφημ. Οφίτικα Νέα, Αύγουστος 2000,  σελ.11.

-«Επαναπροσέγγιση με τους Τούρκους: Ναι, αλλά πώς;», εφημ. Ρωμανία, αριθ. 17, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2001, σελ. 3.

6.3.10. Aλλες εφημερίδες

-«65 Χρόνια Προσφυγιάς, Αλλοτρίωσης και Σιωπής του Ξεριζωμένου Ποντιακού Ελληνισμού», εφημ. Ημερησία, ημερήσια εφημερίδα του Κιλκίς, 14 Απριλίου 1987, σελ. 4.

-«Φρικαλέα ανάμνηση από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», εφημ. Ημερησία., 11 Σεπτεμβρίου 1987.

-«Πόντος και Επαναστατικό Κίνημα», εφημ. Μάχη, δεκαπενθήμερη εφημερίδα της Εορδαίας, 4 Δεκεμβρίου 1987, σελ. 6.

-«Η Ελληνική Πλευρά της Περεστροϊκα. Με Αφορμή την 19η Πανενωσιακή Συνδιάσκεψη του ΚΚΣΕ», εφημ. 24 Ωρες, ημερήσια εφημερίδα, 15 Ιουνίου 1988.

-«Οι Ποντοκαυκάσιοι καθορίζουν την πολιτική τους  στάση. Σε συνέδριο του 1923 στο Κιλκίς», εφημ. Μαχητής του   Κιλκίς, εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα, Παρασκευή 2 Ιουνίου  1989, σελ. 4.

-«Ποντιακός Ελληνισμός. Μια Αγνωστη Ιστορία Ενα Ανοιχτό Πρόβλημα», εφημ. Επίκαιρη, εβδομαδιαία εφημερίδα Κύπρου, 3 Μαρτίου 1990, σελ. 12.

-«Η Οδύσσεια των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου. Συμπόσιο γα την Ιστορική Αλήθεια στην ΕΣΣΔ 1920-1940», εφημ. Σοσιαλιστική Αλλαγή, εβδομαδιαία εφημερίδα 1378, Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 1990, σελ. 12-13.

-«Το Αιγαίο ανήκει στο Ισλάμ!» (αναδημοσίευση), Καρπαθιακή, εφημερίδα της Καρπάθου, Ιανουάριος 1991).

-«Η ‘Ελλοπία’ είναι το ελληνικό όνειρο», εφημ. Ολύμπιο Βήμα, ημερήσια εφημερίδα της Κατερίνης, 5 Ιουλίου 1991, σελ. 4.

-«Ελληνες κρυπτοχριστιανοί στα βάθη της  Ανατολής» (αναδημοσίευση), εφημ. Χρόνος, καθημερινή εφημερίδα της Κομοτινής, 30 Οκτωβρίου 1992, κεντρικό άρθρο, σελ. 1.

-«Τα αρχαία της Περγάμου και το Τουρκικό Θράσος», εφημ. Μικρασιατική Ηχώ, διμηνιαία έκδοση της «Ενώσεως Σμυρναίων» αριθ. 302, Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 1992, σελ. 3.

-«Η γενοκτονία» (αναδημοσίευση), εφημ. Οι Τρεις Ιεράρχαι, ειδικό αφιέρωμα στον Πόντο, αριθ. 1466, Ιανουάριος-Μάρτιος 1993, σελ. 14.

-«Επιστρέφοντας…», εφημ. Πρώτη Σελίδα, εβδομαδιαία εφημερίδα του ν. Κιλκίς, τεύχ. 129, 27 Ιανουαρίου 1994, σελ. 3.

-«Ο ποντιακός ελληνισμός και το νέο κύμα προσφύγων από την τεύχ. Σοβ. Ενωση» Μηνιαίο Πληροφοριακό Δελτίο Φ, νο 6(25), Ιούνιος 1994, σελ. 37-40.

-«Το πρόβλημα των ελληνικών μνημείων της Ιωνίας και του Πόντου», εφημ. Ανατολή, μηνιαία έκδοση των Κωνσταντινουπολιτών και Τενεδίων, τεύχ.  81, Νοέμβριος 1995, σελ. 12.

-«Ο ποντιακός ελληνισμός επανέρχεται στο προσκήνιο», εφημ. Πρώτη Σελίδα, δημοσιεύτηκε σε δύο συνέχειες στα φύλλα 250, 6 Σεπτεμβρίου 1996) και 251, 12 Σεπτεμβρίου 1996), σελ. 13.

-«Ηava Turk Yollari», εφημ. Ο Πολίτης, ανεξάρτητη πολιτική ειδησεογραφική και κοινωνική εφημερίδα των Κωνσταντινουπολιτών, αριθ. 357, Ιανουάριος 1997, σελ. 4.

-«Λευκή σελίδα στην ιστορία του ελληνισμού» (αναδημοσίευση), εφημ. Αυριανή, 19 Μαϊου 1997, σελ. 18-19.

-«Οι Έλληνες στον Εύξεινο Πόντο και το κίνημα ανεξαρτησίας» (αναδημοσίευση), εφημ. Ο Ρεπόρτερ, εβδομαδιαία εφημερίδα της Καλλιθέας, 11 Ιουνίου 1997, σελ. 14.

-«Η μνήμη πρέπει να είναι ζωντανή. Η γενοκτονία στον Πόντο 1916-1923» (αναδημοσίευση), εφημ. Καστοριανός Ελεύθερος Λόγος, δεκαπενθήμερη εφημερίδα του νομού Καστοριάς, 12 Ιουνίου 1997, σελ. 7-8.

-«Το ελληνικό ολοκαύτωμα. Πόντιοι οι πρώτοι μάρτυρες του 20ου αιώνα», αναδημοσίευση, εφημ. Η Μάχη, Λευκωσία, 19 Μαϊου 1999, σελ. 9

-«Ο ελληνισμός είναι μια ενότητα ενιαία, δεν είναι κατατεμαχισμένος χώρος», συνέντευξη, εφημ. Ο Παρατηρητής της Θράκης, ημερήσια εφημερίδα της Κομοτηνής, 13 Δεκεμβρίου 1999, σελ. 18, 20. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο Ο Παρατηρητής της πολυφωνίας, μεταφρασμένο και στη ρωσική γλώσσα με τον τίτλο «Greki-eto edinayia odsina, ane raskromsanii kusok», σελ. 19, 27.

-«Να εκφραστεί η τρίτη γενιά των προσφύγων του ’22», εφημ. Μικρασιατική Ηχώ, αριθ. 344, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2000, σελ. 3.

-«Οι Νιώτηδες της Κρήτης», εφημ. Κρητικά Νέα, ανεξάρτητη εφημερίδα προβολής και προάσπισης των κρητικών συμφερόντων, αριθ. 365, Μάρτιος 2000, σελ. 18.

-«Η πλαστογράφηση της ιστορίας», εφημ. Νέος Κόσμος, Μελβούρνη, 15 Μαϊου 2000, σελ. 5.

-«Μικρά Ασία: Λευκές σελίδες στη νεοελληνική ιστορία», εφημ. Μικρασιατική Ηχώ, αριθ. 345, Μάρτιος-Απρίλιος 2000, σελ. 8-9.

-«Μικρά Ασία: Λευκές σελίδες στη νεοελληνική ιστορία», β’ μέρος, εφημ. Μικρασιατική Ηχώ, αριθ. 346, Μάιος-Ιούνιος 2000, σελ. 8-9, 12.

-«Μικρά Ασία: Λευκές σελίδες στη νεοελληνική ιστορία», γ’ μέρος, εφημ. Μικρασιατική Ηχώ, αριθ. 346, Μάιος-Ιούνιος 2000, σελ. 10-11.

-«Νέα ύβρις κατά των Μικρασιατών Ελλήνων», εφημ. Μικρασιατική Ηχώ, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2001, σελ. 9-10.

σάρωση0016__

Το βιβλίο «Έλληνες του πόντου. Η γενοκτονία απ’ τον τουρκικό εθνικισμό», υπάρχει ΕΔΩ

Advertisement

11 Σχόλια

  1. […] Odyssey of the Pontic Greeks”. Ο ίδιος δημοσιεύτηκε και στο βιβλίο μου “Παρευξείνιος Διασπορά” […]

  2. […] Γνωρίζοντας ότι η σχέση “σταλινικό ΚΚΕ-ελεύθερος αγρότης” ήταν μια παρα φύσιν σχέση,  έγραψα ένα δισέλιδο άρθρο το 1996, το οποίο δημοσιεύτηκε στην “Ελευθεροτυπία” με τίτλο “Μια άγνωστη αγροτική εμπειρία. Από τον Μπουχάριν στον Πατάκη“.  [Για το σύνολο των άρθρων μου την περίοδο 1987-1997  βλ. στην Εργογραφία.] […]

  3. […] στοιχεία αυτά είναι δημοσιευμένα στο βιβλίο μου: Παρευξείνιος Διασπορά. Οι ελληνικές εγκαταστάσεις στι…ου, βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, εκδ. Κυριακίδη, […]

  4. […] στοιχεία αυτά είναι δημοσιευμένα στο βιβλίο του: Παρευξείνιος Διασπορά. Οι ελληνικές εγκαταστάσεις στι…ου, βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, εκδ. Κυριακίδη, […]

  5. Βλάσης Αγτζίδης on

    Από τα βιβλία μου, μπορείτε να δείτε το με τίτλο «Έλληνες του Πόντου. Η γενοκτονία απ’ τον τουρκικό εθνικισμό» εδω:

    Επίσης το «Παρευξείνιος Διασπορά. Οι ελληνικές εγκαταστασεις στον Εύξεινο Πόντο», με μια κάπως διαφορετική δομή (απ’ ότι το τυπωμενο) για να βοηθά το χρήστη του διαδικτύου, εδώ:

    http://www.opsne.gr/History.asp

  6. […] Η σημαντικότερη παρουσία των θεμάτων αυτών θα γίνει την περίοδο 1987-1997 από τον τ’εμέτερον ιστορικό Βλάση Αγτζίδη με πληθώρα μεγάλων και σημαντικών αφιερωμάτων που περιλάμβαναν ζητήματα περί Γενοκτονίας, σταλινικών διώξεων, ελληνικών κοινοτήτων στη Σοβιετική Ένωση, τα μετασοβιετικά προβλήματα κ.λπ. Αναλυτικά εκείνη τη θεματολογία μπορείτε να την αναζητήσετε στο μπλογκ του, στο κείμενο για την Εργογραφία. […]

  7. […] Τους τίτλους των παλαιότερων κειμένων μου της α’ περιόδου (1987-1997) μπορείτε να τα δείτε στην ανάρτηση: «Μια παλιά εργογραφία (1987-1997)« […]

  8. Antreas on

    Η εκπομπή » Άξιον εστί » στην ΕΤ3 μ ετον Βασίλη Βασιλικό.

    Στο βίντεο που θα δείτε, μιλάει πρώτα ο συγγραφέας κ. Σαλκιτζόγλου, μετά η δημοσιογράφος κ. Ελένη Μπίστικα και μετά η κ. Σαριντζιώτου για το Σεβντίκιοϊ.

    Την εκπομπή κλείνει ο ιστορικός κ.Βλάσης Αγτζίδης.

    Αξίζει να το δείτε από την αρχή και παρακάμψετε την διαφήμιση για να πάτε παρακάτω.

  9. https://www.ebooks4greeks.gr/vlashs-agtzidhs-vivlia

    Το σύνολο αυτών των 25 βιβλίων και αφιερωμάτων που έχω τη δυνατότητα να διαθέτω ελεύθερα έχουν ανεβεί και στην πλατφόρμα:

    https://www.ebooks4greeks.gr/?s=%CE%91%CE%B3%CF%84%CE%B6%CE%AF%CE%B4%CE%B7


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: