-Εκδήλωση στην Κατερίνη στις 16-3-2009

Περί ιστοριογραφίας και αναθεωρητισμού

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

fcfvvvv-2Την Τρίτη 16 Μαρτίου 2009, ο Βλάσης Αγτζίδης, διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας της Φιλοσοφικής του Α.Π.Θ. θα μιλήσει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης στο πλαίσιο του «Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κατερίνης» (που δημιουργήθηκε από τη Σχολή Γονέων το 1989).

Τίτλος εισήγησης: «Οι Λευκές Σελίδες της ιστορίας και το σκοτεινό πρόσωπο της νεοελληνικής ιστοριογραφίας«.

Την εκδήλωση υποστηρίζουν η Ένωση Ποντίων Πιερίας, το Επιμελητήριο Πιερίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Δρυάνιστα».

Πληροφορίες στη σελίδα του συλλόγου.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ

Το πέρασμα από την πολυεθνική προνεωτερική Οθωμανική Αυτοκρατορία στα νεωτερικά έθνη-κράτη, θα ταυτιστεί με την μικρασιατική μας περιπέτεια και θα ορίσει με μοναδικό τρόπο ένα ιστορικό μεταίχμιο. Μελετώντας την νεοελληνική ιστοριογραφία, τον τρόπο πρόσληψης της σύγχρονης ιστορίας και ειδικά του συγκεκριμένου ιστορικού μεταίχμιου, καθώς και των γεγονότων που το συνόδευσαν, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα παράδοξο ερμηνευτικό σχήμα.

Στη νεοελληνική ιστοριογραφία δεν υπάρχει ρήξη μεταξύ οθωμανικού και τουρκικού χώρου, αλλά αντιθέτως υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη και ενιαία τουρκική εθνική κυριαρχία στη Μικρά Ασία και στην Ανατολία, την οποία έρχονται να αμφισβητήσουν έξωθεν οι Έλληνες. Δεν υπάρχει γενοκτονία και οργανωμένο σχέδιο κατά των χριστιανικών κοινοτήτων από τους Νεότουρκους, γιατί απλώς η πολιτική των Νεότουρκων  συγκροτούσε «νόμιμη αντίδραση». Δεν αντιμετωπίζεται η επόμενη μέρα της οθωμανικής κατάρρευσης ως ευκαιρία επίλυσης του εσωτερικού εθνικού ζητήματος, γιατί απλώς οι χριστιανικές κοινότητες δεν αντιμετωπίζονται ως συλλογικά υποκείμενα με πολιτικά δικαιώματα. Ακόμα και η καταστροφή και η σφαγή της Σμύρνης αντιμετωπίζεται ως ένα ανεξιχνίαστο γεγονός της Ιστορίας και στη χειρότερη περίπτωση ως «θεία Δίκη» και κατανοητή «ανταπόδοση».

Με τον τρόπο αυτό, η αντίληψη της νεοελληνικής ιστοριογραφίας και το ερευνητικό της πεδίο, περιορίστηκε απελπιστικά. Σημαντικά τμήματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας έμειναν στο σκοτάδι ως άγραφες Λευκές Σελίδες. Η ιστοριογραφία μας καθορίστηκε από τα  στενά συμφέροντα του έθνους-κράτους και των διαφόρων πολιτικών εκδοχών που εμφανίστηκαν αποκλειστικά στα όριά του. Αναπαρήγαγε έτσι πιστά την εσωστρεφή, αντιμικρασιατική θεώρηση, που χαρακτήρισε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας που διαχειρίστηκαν την ιστορική στιγμή της μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στα έθνη-κράτη. Η συνάντηση της ακροδεξιάς  άποψης του Ιωάννη Μεταξά με την πρώιμη κομμουνιστική του ΣΕΚΕ, καθόρισε και την ματιά της νεοελληνικής ιστοριογραφίας. Ο περιορισμός παράλληλα του βενιζελισμού στην κρατική εκπροσώπηση και μόνο, συνέβαλε στο να μετατραπεί η συγκεκριμένη ματιά σε καθολική.

Η νομιμοποίηση των εθνικών εκκαθαρίσεων που διέπραξε ο τουρκικός εθνικισμός υπήρξε στη συνέχεια κοινός τόπος. Ως εξέλιξη της ίδια πολιτικής μπορεί να θεωρηθεί η αποσιώπηση και η απουσία κάθε ερευνητικής απόπειρας, για τις σταλινικές διώξεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης από το 1937.

 

http://www.sxoligoneon.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=81&pid=21

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: